Читај ми!

Бранка Поповић

Композиторка и музиколошкиња

Гошћа емисије је Бранка Поповић, композиторка, музиколошкиња и ванредни професор на Катедри за композицију ФМУ у Београду. Дипломирала је на Одсеку за музикологију и Одсеку за композицију у класи Зорана Ерића на ФМУ у Београду. Постдипломске студије композиције, завршила је у Лондону на Guildhall School of Music and Drama, у класи Џудит Бингам, а на истој школи, у оквиру програма Student Fellowship, остала је још годину дана као Composition Fellow. Докторирала је 2013. године на Одсеку за композицију ФМУ у Београду у класи Зорана Ерића.
Композиције су јој извођене у оквиру фестивала: Светски дани нове музике (Братислава, 2013), Reims Scenes d'Europe, 2016, ÁTLÁTSZÓ HANG 2017, International Spring Orchestra Festival, 2016 (Малта), Бијенале савремене музике у Копру (2014), Festivalul internațional-Zilele SNR-SIMC 2014 MERIDIAN (Букурешт, 2014), Међународна трибина композитораBirtwistle Festival London, Brass Spectacular Glasgow, City of London Festival и фестивала КоМА. Сарађивала је са еминентним извођачима и ансамблима посвећеним интерпретацији савремене музике међу којима су Стивен Гутман, Елен Угелвик, Аустријски ансамбл за нову музику (Салцбург), Ansamblul devotioModerna (Румунија), ARTéfacts ensemble (Грчка), Аурис квартет, ансамбли Градилиште, Студио 6, Трио Покрет, Метаморфозис, Гудачи Светог Ђорђа, ЛП дуо, Симфонијски оркестар РТС-а и хор Collegium Musicum.
Њена прва камерна опера - Петроград - премијерно је изведена 2012. године.
Доцент је на Катедри за композицију ФМУ у Београду, а у периоду од 2010. до 2015. године била је сарадник Трећег програма Радио Београда. Године 2007/2008 сарађивала је са Beta Radio France International, где је уређивала емисију Класимилација. Од 2016. до 2023. године била је селектор, а 2015. и 2024. коселектор Међународне трибине композитора.
Године 2002. освојила је награду за трио Dream (I. S. o. F) на Летњој музичкој академији Будимпешта-Праг-Беч. Добитник је награде за најбољу музику у филму Тачка прекида Игора М.Тохоља на 56. Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма 2009. године. На Интернационалном Роструму композитора у Талину 2015. године, њена композиција Lines & circles... одабрана је међу десет препоручених дела. Један је од изабраних учесника у пројекту CEEC Composers Fieldtrip to China 2016/2017/2018, у склопу којег је, у децембру 2017. године, њену композицију The Music of the South за камерни састав, извео Shanghai Conservatory of Music National Chamber Orchestra под управом диригенткиње Wu Qiang.
Добитник је друге награде на такмичењу London Music Society 2017 Composer's Competition за композицију Stardust за виолу и гудачки оркестар, а у децембру 2018. године, у склопу пројекта Hearing China IV, Shanghai Philharmonic Orchestra извео је њену композицију In That Place Wholly Faraway.

У марту ове године уручена јој је награда ревије Музика класика за композитора 2023. године за концерт за хармонику и оркестар Shakes у извођењу Николе Пековића и СО РТС под управом Србољуба Динића.

Уредник емисије: Ана Ћирица
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво