Читај ми!

Аустријски филмски фестивал и кампања Подржи цртаће! - Месец домаће анимације

Јелена Глишић и Војин Васовић

Аустријски филмски фестивал 2024 одржаће се у периоду од 25. до 28. априла 2024. у неколико градова у Србији под слоганом Imagine: Film. У главном фестивалском програму очекује нас избор шест савремених аустријских филмова новије продукције: Нула калорија редитељке Џесике Хауснер, Спарта и Римини Улриха Зајдла, Породична вечера Петера Хенгла, Еуропа редитељке Судабе Мортезај, и Рикерл Адријана Гојгингера, чија ће српска премијера затворити фестивал.

У пратећем програму фестивала биће одржано неколико програма посвећених легендарном редитељу аустријског порекла Билију Вајлдеру, панел дискусије, дан намењен професионалцима у филмској индустрији, као и радионица глумца и музичара Вудуа Јургенса.

У оквиру фестивала биће одржана презентација књиге есеја О булеварима, апартманима и Билију Вајлдеру на којој ће говорити уредник едиције Александар С. Јанковић, селектор фестивала Саша Радојевић, и аутори есеја Весна Перић, Ива Лековић, Милутин Петровић и Биљана Максић. Истог дана ће на програму бити пројекција рестаурираног филма Семе зла Билија Вајлдера из 1934. године. Наша гошћа биће Јелена Глишић из Аустријског културног форума.

У периоду од 15. априла до 15. маја публици ће бити представљена четири кратка анимирана филма локалних аутора који су у завршним фазама производње. То значи да им је потребно врло мало како би уобличили своје приче, у чему им је неопходна подршка заједнице. Кампању прати и промоција на друштвеним мрежама у оквиру које познате личности говоре о својим омиљеним цртаћима и зашто је важно подржати развој и продукцију анимираних филмова.

Целу кампању иницирала је кућа Animond, а филмови којима је потребна подршка су Ја сам Акико Дамира Романова, Дете у мени Анђеле Јоковић, Лебдење Јелене Милуновић и Рубен и папагај Стевана Митровића. О овој кампањи за данашњу Филмораму говори оснивач Animondи филмски редитељ Војин Васовић.

Уређује и води Ана Вучковић Денчић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво