Читај ми!

Светлана Матић и Мариана Кунбар Селма

Гости: Светлана Матић и Мариана Кунбар Селма

Светлана Матић је професорка српског језика и књижевница из Беча, Аустрија. Рођена је 1966. године у Београду. Завршила је Педагошку академију за образовање наставника разредне наставе 1987. године у Београду и Филозофски факултет, одсек педагогије, 1993. године. У свом педагошком раду примењивала је иновације и комплексни поступак у учењу почетног читања и писања. Професор је матерњег језика у бечким основним школама. Ангажована је у Школском савету града Беча, у саветовалишту „Фабе", као саветник за децу мигрантског порекла са простора бивше Југославије. Реализовала је мноштво значајних пројеката који подстичу двојезичност и очување матерњег језика и културног идентитета ученика. Објавила је велики број уџбеника и књига за децу и за одрасле. Председница је аустријско-српског друштва „Вилхелмина Мина Караџић" у Бечу. Докторанд је на Бечком универзитету.

Мариана Кунбар Селма српска је књижевница родом из Лесковца, а од 1990. године живи и ради у Јерусалиму. Студирала је Филозофски факултет у Нишу, када је упознала свог данашњег супруга Исмаила Кунбара, Палестинца, те су се након завршених студија, преселили у његов родни Јерусалим. Објавила је шест књига, од чега четири књиге поезије и два романа. Актуелан је њен нови роман „Вазда", у коме описује обичаје и живот у своме родном крају и у коме су дијалози писани на аутентичном дијалекту. Пише колумне за магазин „Она".

Уредник и водитељ: Миодраг Јакшић

 

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво