Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Звучни рукопис

„Звук на радију био је опчињавајући! Ако сте чули буку бушилице и глас задиханог рудара, а репортер вам каже да је на дубини од 400 метара под земљом, морали сте осетити узбуђење. Слику је дочаравао добар репортер, звук је допуњавао, а ви сте је доживљавали и обликовали својом маштом. Звук је морао бити савршен и интригирајући!“
Милосав Митровић

Уистину, од појаве радија, од првих микрофона и плоча на седамдесет осам обртаја, од  епохе директних преноса и извођења музике у студију, преко магнетофонских револуција до савременог дигиталног доба, од програма прављених за разгласе до нових апликација за одложено слушање, од информативног, преко документарног и играно-режираног до музичког и драмског програма, у обликовању тих форми пресудну улогу све ово време имали су техничари, тон-мајстори, дизајнери звука – они који су чинили да звук забележе, сниме или пренесу веродостојно. У плејади оних који су у том сектору трајно уписали своја имена у историју Радио Београда, ове суботе само један могући избор њихових сећања, размишљања и анегдота.

У рубрици „Кутија за памћење" емитујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са књижевником Бранком Ћопићем, јубиларним стотим саговорником у циклусу емисија „Гост Другог програма“, 1977. године. Управо на дан ове емисије ће у Музеју Југославије бити отворена изложба „Јежева кућица – Измишљање бољег света“, поставка ауторки Мирјане Славковић и Саре Сопић, у оквиру које ћемо из Тонског архива Радио Београда моћи да се подсетимо бројних казивања Бранка Ћопића, његових стихова и прозе драматизоване у продукцији Драмског програма наше куће.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара