Читај ми!

Реприза

Космај - историја, легенде и лепоте

Овога пута водимо вас пут Космаја. Причамо о лепоти тог краја и његовој историји, која, на неки начин и није прва асоцијација на ову планину: када се каже Космај, велики део Београђана помисли на викенд насеље.

Легенда о Космају каже да су Космајци учествовали у свим значајнијим ратовима и да су били вешти и храбри ратници. Учествовали су у Боју на Косову 1389. године. Према легенди, под Космајем родио се Иван Косанчић, познати српски јунак из Косовског боја. У XVIII веку становништво Космаја у турско-аустријским ратовима било је на страни Аустрије.

Космај игра значајну улогу и у Првом српском устанку. Баш на Космају, те 1804. године, уперена је прва устаничка пушка против Турака када је рањен злогласни дахија Аганлија. У Другом српском устанку Космајци су учествовали на страни кнеза Милоша Обреновића.

Није их наравно  заобишао ни Српско-турски рат 1876.-1878. године, затим Балкански ратови 1912. и 1913. године. У Првом светском рату Космајци су имали значајног удела у биткама на Церу и Колубари 1914. године.  

Током Другог светског рата ,на подручју Космаја , деловао је чувени Космајско-посавски партизански одред а палим борцима, из тог одреда , на врху планине је подигнут споменик.

Наш гост је Боро Шобот публициста с Космаја.

Подручје Космаја је за време деспота Стефана Лазаревића било једно од централних подручја у Србији и на њему је подигнуто више манастира и цркава. Космајску средњевековну "Свету Гору" чинило је осам манастира. О манастирима Космаја у следећој емисији, тачно за седам дана.

Ауторке емисије: Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Радио Београд 1, 10,05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво