Читај ми!

Општи интерес, а не профит - још један апел за опстанак државних апотека

Апотекарске установе у јавној својини, свима много познатије као државне апотеке, већ више од двадесет година бију битке за опстанак на тржишту, у неравноправној борби са све заступљенијом приватном иницијативом у том сектору. Битке бију, али их, нажалост и губе. Једна међу њима ових дана се одвија у Краљеву и још увек је исход неизвестан, мада наговештен од представника локалне самоуправе - да ће, ако објекти Апотекарске установе Краљево оду у закуп, први услов за закупце бити да се заштите интереси запослених, односно да нико не остане без радног места. Али - где су у свему томе интереси грађана? Управо због тога, а поводом ситуације у Краљеву, огласио се Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије подршком колегама и поновљеним апелом јавности, на првом месту доносиоцима одлука, за очување државних апотека чије би укидање - чему смо све ближи - кажу, имало несагледиве последице по грађане наше земље, посебно оне који живе у мањим местима у којима приватници немају интерес да отварају апотеке због слабе могућности зараде. Зашто здравље не сме бити роба нити пацијент купац, где се мора поставити граница профиту као основном императиву тржишне економије, зашто су управо државне апотеке на првој линије борбе за јавноздравствени интерес те зашто се локалне самоуправе као њихови оснивачи и држава као законодавац дуго оглушују на ту чињеницу - питања су која ћемо поставити у разговору са Радом Обреновић, председницом Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Београда и заменицом председника истог синдиката на републичком нивоу, чланицом Сталног комитета за здравство и социјалну заштиту Европске федерације синдиката јавних служби у Бриселу.

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату од 2012. је државни празник који се у Србији обележава сваког 22. априла. Посвећен је сећању на Србе, али и Роме и Јевреје, који су страдали у масовним злочинима током Другог светског рата у Независној Држави Хрватској и у окупираној Југославији. Тај датум је изабран зато што су у ноћи између 21. и 22. априла 1945. године две групе, у којима је било око 600 логораша, покушале да се пробију из усташког концентрационог логора Јасеновац. Спасило се само њих стотињак. Данас је 79 година од тог догађаја. Сетићемо га се у репортажи колеге Александра Миливојевића.

У "Магазину на Првом" и о:

- конкурсу за волонтерке на МамаСОС телефонској линији за емотивну подршку мајкама Удружења "Центар за маме",

- јубилеју Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу који 30 година постојања обележава изложбом "Од абаџије до чаругџије" о занатима који више не постоје,

- а у рубрици "Из Тонског архива" поводом сто година Радио Београда, слушаћемо део интервјуа који је за наш програм дао велики књижевник Меша Селимовић 1981. године.

Са вама - Елизабета Арсеновић.




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво