Читај ми!

Вежба Војске Србије „Вихор 2024“

На Привременом полигону „Пештер" одржана је здружена тактичка вежба с бојевим гађањем „Вихор 2024". Учествује више од 8.000 припадника Војске Србије, а приказано је 2000 средстава војне технике. Вежби „Вихор" присуствовали су председник Александар Вучић и највиши званичници Владе и Војске Србије. Вежби је присуствовао и командант Кфора Озкан Улуташ, на позив начелника Генералштаба Милана Мојсиловића. То је први пут да један командат Кфора присуствује приказу способности Војске Србије.

Председник Александар Вучић честитао је на успешно изведеној вежби.

„Оно што се данас видело је много нове технике,“ каже Вучић, наводећи нове тенкове, више типова дронова. Задовољан је што су добар посао обавили и дронови приватних компанија. "На добром смо путу да створимо индустрију дронова, која ће моћи да подмири потребе ВС", истакао је Вучић.

Навршава се 11 година од потписивања Бриселског споразума. Приштина и даље није испунила главну обавезу, јер Заједница српских општина није формирана. Опстанак Срба на Косову и Метохији из дана у дан све је неизвеснији.

Израел је јутрос извео напад на територију Ирана. Мета је био Исфахан, седиште војних и нуклеарних локација. Иран је активирао противваздухопловну одбрану изнад тог града, због чега су се чуле експлозије, пренели су ирански медији и навели да је ситуација "безбедна и мирна". И Међународна агенција за атомску енергију потврдила је да на нуклеарним постројењима нема штете. Оборене су три израелске беспилотне летелице. Иран у овом тренутку нема план за одмазду, рекао је за Ројтерс ирански званичник, који је желео да остане анониман. Изнад неколико иранских градова поново је успостављен ваздушни саобраћај, који је јутрос био суспендован.

Настављени су сукоби у Украјини. У руском нападу на Дњепропетровску област погинуло је 8 особа, а око 30 их је повређено, саопштиле су украјинске власти. Председник Украјине Володимир Зеленски тврди да су у Дњепру оштећене стамбене зграде и железничка станица. После нових руских напада, он је поново затражио ПВО системе од савезника. На мети руске војске био је и Криви Рог. Изнад руског града Белгорода оборено је 25 украјинских дронова. Украјинска војска тврди да је уништила руски стратешки бомбардер „Туповљев 22" после руских напада на украјинске градове. Министарство одбране Русије претходно је саопштило да се војни авион - бомбардер због квара срушио у јужном руском региону Ставропољ, и да су се тројица пилота катапултирала, док се за четвртим пилотом трага. Агенција Тас јавља да је један пилот погинуо.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредници вести Ненад Селаковић и Тина Амић.


Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво