Читај ми!

Савет Европе гласаће о пријему такозваног Косова

Посланици из 46 земаља чланица Савета Европе касно по подне почеће расправу и затим ће гласати о извештају грчке посланице Доре Бакојани у коме се предлаже да Приштина буде примљена у Савет Европе. Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља изјавила је да је Одбор за политичка питања и демократију Парламетарне скупштине Савета Европе гласао против свих амандмана које је предложила српска делегација, као и против амандмана које су предложили чланови италијанске делегације и један члан делегације Мађарске, и најавила је улагање приговора.

Председник Александар Вучић у наставку посете Мостару разговарао је са специјалним европским изаслаником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о ситуацији на Косову и Метохији и положају српског народа у покрајини. Присуствовао је и отварању 25-ог Међународног сајма привреде где учествује 26 српских компанија. Поручио је како се нада да ће у будућности бити више искрености у српско-хрватским и у српско-бошњачким односима, и како верује да заједнички може да се живи, и још много брже напредује.

У Хрватској се сутра одржавају парламентарни избори. У дијаспори, која даје три заступничка места у Сабору, данас и сутра гласа се у
дипломатско-конзуларним представништвима Хрватске у свету. У Србији су од 7 до 19 часова отворена три бирачка места, једно у Београду, у конзуларном одељењу Амбасаде Хрватске, и два у Суботици у Генералном конзулату Хрватске.

На заседању ратног кабинета, премијер Израела Бењамин Нетањаху наложио је војсци да припреми одговор на ирански напад. Израел је
апеловао на поједине државе да уведу санкције Ирану на ракетни програм и прогласе Иранску револуционарну гарду терористичком организацијом. Више иранских званичника и даље упозоравају Израел да ће Техеран одговорити на евентуалне војне ударе и позивају западне земље да престану да подржавају Израел.

У Украјини, руска војска извршила је интензивне нападе на Херсон и Запорожје, саопштено је у Кијеву. Руске трупе поразиле су оружане снаге Украјине код Часовог Јара, и извршиле удар на војни аеродром у Хмељничкој области, тврди Москва. Портпарол Кремља Димитриј Песков је поводом идеје француског председника Емануела Макрона да се током Летњих олимпијских игара у Паризу прогласи примирје у Украјини, рекао да би Кијев ту прилику искористио да се прегрупише и додатно наоружа.

Рониоци су пронашли тело заставника Војске Србије Мијодрага Тошковића који је током јучерашњих вежби десантирања из хеликоптера на водену површину нестао у каналу Дунав-Тиса-Дунав, саопштило је Министарство одбране. Министар Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић упутили су телеграме саучешћа породици страдалог припадника 72-ге бригаде за специјалне операције.

Селимиру Радуловићу је за песничку збирку "Запис на стубу, јерусалимском", свечано уручена престижна награда "Меша Селимовић".
Награду за најбољу књигу из прошлогодишње продукције, додељују "Вечерње новости" 36-ти пут.

У полуфиналу фудбалског Купа Србије, играће Црвена звезда - Партизан, и Раднички Крагујевац - Војводина, одређено је жребом у Старој Пазови. Домаћини ће бити Звезда и Раднички из Крагујевца. Полуфинални мечеви играће се 24-ог априла.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Марица Сердар и Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво