Читај ми!

реприза

Називи Београда кроз векове

Београд је у својој дугој и бурној историји, имао више назива. Они су припадали разним народима који су у њему живели или боравили. По њему су настала и нека презимена код разних народа.

Промена имена Београда кроз векове и стварање презимена по њему, у тесној су вези са бурним историјским догађајима кроз које је град пролазио.

Не постоје прецизни подаци о томе када је основано насеље на месту данашњег Београда, али се сматра да је то било током трећег века пре нове ере. Основало га је келтско племе Скордиска после неуспелог похода на Делфе 279. године пре нове ере. Није тачно утврђено ни где се налазило то првобитно насеље, али на основу археолошких испитивања "дало би се закључити да би келтски дунум на територији данашњег Београда најпре требало очекивати не код Горњег града већ ближе великој некрополи на Карабурми, која се несумљиво, није могла налазити далеко од одговарајућег насеља".

Први назив тог старог насеља на ушћу Саве у Дунав био је Сингидун односно Сингидунум. У историјским записима среће се пред сам крај прошле ере. О пореклу и значењу речи Синги, која чини први део топонима Сингидунум, мишљења су подељена... У литератури је опште прихваћено мишљење да други део древног топонима Сингидунум, сачињава келтска реч дунум, у значењу град.

Поред наведених, у науци постоји још теорија и мишљења који на различите начине покушавају да објасне настанак и значење имена античког Сингидунума. Временом те речи су се стопиле у један израз - Белиград, Белград и на крају Београд.

Дакле, у вечерашњој емисији говоримо о називима Београда кроз векове и неким презименима која су по њему настала.

Текст је припремио Трифун Павловић.

Радио Београд 1, 20.00

Насловна страна: Јакоб Петерс, Изглед тврђаве и подграђа, XVII век

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво