Читај ми!

Реприза

Рафаило Блам, композитор и диригент

Током 2024. године, у којој Радио Београд обележава 100 година постојања, у оквиру емисије ''Код два бела голуба'' сваког понедељка слушаћемо емисије које  говоре о историји наше радио станице, и о људима који су стварали ту историју.

У Тонском архиву Радио Београда сачувана су сећања Рафаила Блама, композитора и диригента, професора Музичке школе "Станковић", члана Симфонијског и Народног оркестра Радио-телевизије Београда и Београдске филхармоније.

Као свестрано образован уметник, Рафаило Блам (1910-1991) био је члан бројних репертоарски различитих оркестара и формација, симфонијских и народних оркестара, и малих састава забавне и џез музике. Оснивач је првог џез оркестра у Београду. Наступао је као солиста и диригент, често изводећи дела структурно везана за српско музичко духовно наслеђе и фолклор.

Разговором са Рафаилом Бламом водио је Никола Веселиновиће новембра 1986. године. Наш композитор и диригент том приликом је говорио о својој богатој музичкој каријери, о музичком животу у Београду између два рата и након Другог светског рата, и  другим темама везаним за музичко стваралаштво.

Аутор емисије: Дубравка Стаменковић.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво