Музичка плетеница

Чувши Софкин глас са плоча 1930. године, гласовити амерички музиколог Карл Брент Чилтон посвећује јој читаву студију која ни до дана-данашњег није преведена нити штампана за српско тржиште.

Приликом једног боравка у Загребу, споменути амерички музиколог је и лично упознаје. Софка Николић је 1939. године била на врхунцу славе и требало је да путује у Берлин због снимања филма. Баш тада је њена једина кћер Мариола тешко оболела. Као и свака брижна мајка одвела је на лечење, али лека није било, мада су јој други говорили како их је баш њена песма излечила. Софка је своју кћер сахранила у посебно изграђеној породичној гробници у Бјељини. На њен захтев покојна Мариола је била балсамована посебно скупом методом.

Надасве, Софка Николић је у себи носила много хуманости, без обзира на сав новац којим су је обасипали и славу којом је била овенчана у своје време.

Уредник емисије: Ненад Камиџорац.

Адресе: pletenica@rts.rs muzickapletenica@gmail.com

Радио Београд 1, 14.00

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара