Istorija nauke - Milutin Milanković

Milutin Milanković (1879-1958) naučnik koji je rešio tajnu ledenog doba i utemeljio savremenu klimatologiju. On je omogućio matematičku rekonstrukciju klimatske prošlosti i dokazao presudni uticaj Sunca na zemaljska dešavanja. Profesor nebeske mehanike i teorijske fizike, predložio je reformu kalendara i bio neumorni putnik kroz vasionu i vekove.

U bečkoj Tehničkoj školi završio je studije, a 1904. godine postao prvi doktor tehničkih nauka srpskog porekla. U tamošnjoj uglednoj kompaniji bavio se izgradnjom brana i mostova od armiranog betona, i u toj oblasti je postigao zadivljujuće rezultate. Posle nekoliko godina napustio je Beč i prihvatio profesuru na Beogradskom univerzitetu, nasledivši profesora Kostu Stojanovića na Katedri za primenjenu matematiku, racionalnu mehaniku, nebesku mehaniku i teorijsku fiziku.

Za vreme rata 1914. godine, budući da je bio interniran u Budimpeštu, u Biblioteci Mađarske akademije nauka, prilježno je istraživao temperature planeta sunčevog sistema i solarnu klimu. Napisao je monografiju pod nazivom Matematička teorija toplotnih pojava, nastalih sunčevim zračenjima - i objavio je u Parizu.
Otac matematičke klimatologije, geofizičar, inženjer, astronom, autor udžebnika, romana i memoara, zaljubljenik u operu, književna i filozofska dela - naučnik, čije ime nose: krater na Mesecu, Marsu i jedan asteroid - stvaralački opus završio je neobičnim spisom: Ogledom o pesmi Smrt Marka Kraljevića...
Ova epizoda serijala Istorija nauke, rađena je u dokumentarističkom maniru i sadrži bitnije odrednice o životu i delima uglednog naučnika.

Urednica i scenaristkinja Borislava Nikolić, reditelj Ivan Milanović, spiker Žarko Obračević

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се