SAT: Ponovo problemi sa kutijama prve pomoći

Kada je pre šest godina usvojen novi standard za proizvodnju kompleta za pružanje prve pomoći i donet propis koji obavezuje vozače da nabave takve komplete, po prvi put je nastala velika tražnja za ovim delom obavezne opreme.

Nedugo posle prvog, u aprilu 2011, proizveden je i drugi veliki kontingent auto-apoteka, a kako im je rok trajanaja 5 godina, upravo ovog meseca bi trebalo da se zamene novim. Iz tog razloga ponovo vlada velika potražnja, ali postoji i veća opasnost da se ponovo pojave falsifikati na tržištu.

U današnjoj emisiji gosti iz Tržišne inspekcije i Nacionalne organizacije potrošača Srbije odgovaraju na pitanja da li i ko pravi mućke, kako prepoznati falš komplet, kao i na šta obratiti pažnju pri kupovini.

Saznaćete kako se proizvode zvučne barijere koje služe za zaštitu od buke, zašto stradaju biciklisti na našim putevima, ali i kako možete potpuno besplatno da testirate kamione.

Od automobila, videćete novu "astru" u karavan verziji, audi "Q2", a u rubrici Predstavljamo detaljno je testiran BMW "serije 2".

Na vikend-putovanje SAT vas vodi u posetu Karađorđevom vajatu.

Repriza emisije je nedeljom na Drugom programu u 23.24 sata i ponedeljkom u 19 časova, a urednik i voditelj je Mirko Alvirović.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jun 2016, 20:20)
nenad ristic [neregistrovani]

lada niva

Treba da registrujem auto, na tehnickom mi kazu da ne mogu , iz razloga sto se moja lada niva 1.7 4*4 sa pet sedista menja na 4 sedista *menja se neki zakon*... molim Vas za objasnjenje jer mi 26.06.2016. te istice registracija ....
Puno pozdrava Nenad Ristic

(ponedeljak, 04. apr 2016, 14:55)
Stevan [neregistrovani]

Verband Kasten.

U nemačkoj ,italiji i španiji je komplet za prvu pomoć obavezan i kao i kod nas podleže tačno standardu u smislu sadržaja.Tačno je što neki pišu da policija ne traži na uvid ali u slučaju udesa ako nemaš ono što je propisano sledi kazna.Naša prva pomoć bi odgovarala po sadržaju i u Nemačkoj jer je spisak potrebnih stvari sličan takođe i u Italiji i Španiji.

(nedelja, 03. apr 2016, 21:19)
anonymous [neregistrovani]

Pesacki i bicikle

E to je vec u drugim zemljama kaznjivo pesacki prelaz se prelazi gurajuci biciklo nikako u voznji.

(nedelja, 03. apr 2016, 21:08)
Petar [neregistrovani]

prva pomoć

Uvek treba tražiti pečat!
Bravo za ukazivanje na lopovluk.

(nedelja, 03. apr 2016, 15:43)
Tulipan [neregistrovani]

Kultura ponašanja u saobraćaju

Potpuno podržavam toleranciju i razumevanje u saobraćaju. Predlažem i da se u Zakon uvede obaveza da se biciklisti na pešačkim prelazima kreću brzinama do 5 km/h, odnosno brzinom pešaka. Veoma je teško, ili skoro nemoguće na vreme uočiti bicikliste koji na pešački prelaz uleću brzinama od 25-30 km/h. Naročito ako se put i pešački prelaz seku pod oštrim uglom, tako da je biciklista praktično u mrtvom uglu.

(nedelja, 03. apr 2016, 15:35)
anonymous [neregistrovani]

Prva pomoć

Ista situacija je i u Švajcarskoj gde sada živim, a živeo sam i u Austriji i Nemačkoj i niko nikada nije ni pitao za paket hitne pomoći. Slušao sam takodje i komentare lekara koji upozoravaju o opasnostima da se laici hvataju u koštac sa povredama. Eventualno povezivanje da se spreči krvarenje i ništa više. Zašto vlasti izmišljaju probleme tamo gde ih nema, samo zavlače ruku u džepove srpskih vozača, bez ikakve potrebe? Isti slučaj je sasvim ostalim dodacima u kolima, koji bi možda bili savet ali nikako obaveza pod kaznom, kao što je kabl za vuču, vatrogasni aparat, žuto prsluče, komplet sijalica i slično.

(nedelja, 03. apr 2016, 12:46)
Dance (IT) [neregistrovani]

Prva pomoc

2008 kad sam kupio auto u Italiji kupio sam i komplet prve pomoći u super marketu oko 10€ nesecam se tacno cene i imam ga i dan danas nema rok trajanja i niko ne pita a nije ni obavezan kupio sam ga zbog naših kontrola

SAT SAT

Autor:
Mladen Alvirović

Svi koji traže aktuelnu i, pre svega, korisnu informaciju iz oblasti saobraćaja, automobilizma i turizma već punih 26 godina okupljeni su oko emisije SAT, emisije i za vozače i za pešake. [ detaljnije ]