Kvadratura kruga: Srpska majka

Život žene u Srbiji, u prošlom veku, bio je obeležen stradanjima i patnjom.

Vremena su često bila nemilosrdna prema ženama sa ovih prostora i tovarila im na pleća teret koji je bilo teško izdržati. Najteži period za žene u Srbiji bio je tokom Prvog svetskog rata kada su se kralj, vlada i vojska povukle ka Albaniji a žene ostavili na milost i nemilost austrougarskim vojnicima. Veliki broj žena tada je stradao, a one koje su preživele preuzele su svu brigu o imanju, domaćinstvu i deci.

I nakon tog rata, iz koga se vratilo oko milion i po invalida, srpske žene i majke morale su da poseju, pooru i požanju, da ispletu i izatkaju, da vaspitavaju decu i usput brinu o muževima i sinovima koji su se iz rata vratili kao invalidi.

Posle Prvog, došao je Drugi svetski rat, koji je opet doneo nova stradanja i nove patnje ženama Srbije. Iza tog rata došla je 1948. godina i Rezolucija Informbiroa kada su mnoge žene zbog svojih muževa trpele pritisak od strane Udbe i kada su nakon odlaska njihovih supruga i sinova na Goli otok ponovo preuzimale brigu o kompletnom imanju, kući i porodici.

Život  žene na selu, videćete u novom izdanju Kvadrature kruga, nije se mnogo promenio ni u 21. veku.

Za sve ono što su srpske žene i majke u prošlom veku uradile za srpski narod i državu, odužili smo im se samo jednom nesvakidašnjom ikonom koja se nalazi na ulazu u crkvu Svetog velikomučenika Georgija u selu Seča Reka kod Kosjerića. To je nedovoljno za žrtvu koju su u prošlom veku podnele zbog nas. Trpele  i stradale zbog nas. Živele i umirale za nas. I sačuvale nas kao narod.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 14. nov 2017, 04:21)
Samir [neregistrovani]

Prelijepa emisija..

Divna emisija da nas podsjeti kako su nasi roditelji i sa malo onoga sto su imali bili koliko toliko sretni i kako su nas postavljali na jedan ispravan put. Moram priznati da mi puno nedostaje kod danasnje omladine taj Respekt koji smo imali prema starijima. Nikad vise te nam drzave i tog postovanja prema roditeljima i uopste prema starijim osobama. .....Drugarice posadimo cvijece kuda vojska druga TITA krece...pozdrav svim normalnim ljudima sirov svijeta.

(subota, 11. nov 2017, 22:16)
Karlos [neregistrovani]

Prelepa Emisija

Prelepa emisija koja me vraca u detinjstvo..prosto suze su mi krenule kad se samo setim.

(subota, 11. nov 2017, 22:13)
anonymous [neregistrovani]

bravo STANKOVICU

kvadratura kruga jedina i ubedljivo najbolja emisija na RTS-u.Svaka je epizoda posebna i dobra,hvala ti Stankovicu.

(subota, 11. nov 2017, 20:12)
Даница [neregistrovani]

Хвала!

Драги господине Стефановићу,
Велико Вам хвала на овој изванредној емисији посвећеној српским женама, пуној поноса и захвалности за све што су учиниле за српски народ! Реткост је да се о њима говори на овакав начин, па Вам се још захваљујем и на томе што нисте, попут многих телевизијских радника, за ову тему чекали датум посвећен женама, који се и даље назива празником, а који је временом до те мере комерцијализован да је изгубио сваки смисао. Онима које су нас родиле и отхраниле, дужни смо љубав и поштовање свакога дана а не само одређеним датумима.

(subota, 11. nov 2017, 18:55)
MIRA [neregistrovani]

Srpska majka

Ubedljivo najlepsa I najosecajnija emisija!
Hvala !

(subota, 11. nov 2017, 18:52)
anonymous [neregistrovani]

Bravo g. Stanković,

kao i uvek odlična tema i emisija. Na žalost u sve je manje osoba koji će razumeti vrednost i srž ove vaše emisije.

(subota, 11. nov 2017, 18:48)
Snežana Stanojević [neregistrovani]

Odlicna emisija!

Svaka, pa i ova emisija je besprekorno tematski obrađena, sa profesionalnim , ali i toplim odnosom prema svim sagovornicima. Muzika je uvek prilagođena temi.