Edu global

Ove godine Srbija je dobila dva nova zaštićena područja: pećinski sistem Samar i Tupižničku ledenicu.

Dva područja u Srbiji se nalaze na svetskoj mapi rezervata biosfere, prostor Golija-Studenica od 2001. godine i Bačko Podunavlje od 2017. godine. Otkrivamo kako se sprovodi akcioni plan za rezervat Golija-Studenica. U cilju promocije našeg drugog rezervata biosfere, objavljena je monografija Bačko Podunavlje.

Naučnu pažnju skrenula je količina mikroplastike u okeanima i potvrda njenog prisustva u ljudskom organizmu. Sve više ljudi podržava odluku Evropske Unije o zabrani korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu od 2021. godine. Prikazujemo razgovor sa jednom stanovnicom Danske koja je odlučila da potpuno izbaci plastiku iz svog života.

Prva nacionalna radionica Connect Green posvećena Karpatskoj metodologiji za identifikaciju ekoloških koridora koje koriste veliki sisari, održana je u Beogradu. Bili smo tamo.

Pripremili smo i priče o okrepljujućem, zadivljujućem, ponekad i spasonosnom pogledu na prirodu kroz objektiv fotoaparata. Prenosimo i nove "tračeve" iz sveta divljine. Romeo, najusamljeniji žabac na svetu konačno je našao svoju Juliju, ali je zato izgleda na pomolu rastanak tigra Amura i njegovog dugogodišnjeg bliskog prijatelja jarca Timura.

Urednik serijala: Jelena Radović Jovanović

broj komentara 0 pošalji komentar