Trezor: Povodom smrti dramske umetnice Radmile Andrić

Radmila Andrić (Beograd 17.07.1934 - Beograd 20.11.2018) Diplomirala je na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, a od 1965. je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Među njene najznačajnije uloge u matičnoj kući spadaju Blanša u predstavi Tramvaj zvani želja (1973), Eliza Dulitl u Pigmalionu (1969), Džesika u Prljavim rukama (1966), Zoja u Zojkinom stanu (1982) kao i uloge koje je odigrala na scenama ostalih beogradskih pozorišta, u predstavama Pogled s mosta Artura Milera, Proces Franca Kafke, Beton i svici Oskara Daviča, Gospođa Deli ima ljubavnika (1969) Vilijama Henlija, u režiji Slavoljuba Stefanovića Ravasija, sa Gojkom Šantićem, Dogodine u isto vreme (1978) Bernarda Slejda, u režiji Nikole Jevtića, sa Miodragom Radovanovićem, Noć i magla (1988) Danila Kiša, u režiji Boška Dimitrijevića, sa Stojanom Dečermićem, kao i Dragi moj lažljivče (1961) Džeroma Kiltija, u režiji Milenka Maričića, sa Mihajlom Viktorovićem, jednoj od najdugovačnijih predstava Ateljea 212 (odigrana je 210 puta, a poslenji put 1995). Brojne uloge ostvarila je na radiju, kao i u televizijskim dramama. Za glumačka ostvarenja i celokupni doprinos pozorišnoj umetnosti dobila je veliki broj nagrada Zlatnu arenu na festivalu u Puli Radmila Andrić osvojila je 1969, ulogom u filmu "Moja strana sveta" reditelja Vlatka Filipovića.

Žena - Kolaž beseda, kazivanja, ispovesti i pisama žena koje su, svaka na svoj način, pokušavale da promene svet i svoj položaj u njemu: Na­dežda Man­de­lj­štam, Ro­za Luksemburg, Klara Cetkin, Alek­san­dra Ko­lo­n­taj, Marija Ki­ri, Li­za Turajev, Isidora Sekulić, Anđele Dej­­vis, Simona Vej. Ova monodrama ilustrovana je arhivskim foto i filmskim ma­te­ri­jalom.
- Uloga Radmila Andrić
- Pisac Jadranka Daša Kovačević, urednik Vesna Janković scenograf Marina Milin, kostimograf  Maja Drašković, montažer Radmila Nikolić, kamerman Vojislav Lukić, reditelj Boro Drašković
- Premijerno emitovano 07.06.1982; Redakcija dramskog programa, urednik Vasilije Popović; reprizirano u "Trezoru" 01.10.2003.

broj komentara 0 pošalji komentar