Teatrologike: Ivana Sajko

U ovoj epiozodi serijala Teatrologike govori književnica Ivana Sajko.

Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Suosnivačica je pozorišne trupe Bed kompani, gde je do 2005. delovala kao dramaturg i reditelj, da bi kasnije nastavila da režira i izvodi svoje drame u hibridnim izvođačkim formama, eksperimentišući sa problemima odnosa dramskoga teksta i scenskog izvođenja baziranog na muzici. Njene drame su prevedene na mnoge jezike i postavljene u pozorištima širom sveta.

Četvorostruka je dobitnica "Nagrade Marin Držić" za dramsko delo, nagrade "Ivan Goran Kovačić" za prozu, te ordena Viteza reda umetnosti i književnost Republike Francuske.

U dramama Ivane Sajko nema tradicionalno oblikovanih karaktera, dok forma izmiče stilskoj i žanrovskoj klasifikaciji. One su nekad kao rebusi koji traže posvećenog i upućenog interpretatora i gledaoca. Odvijaju se u nesvakidašnjem ritmu i bez patetike nose hipersenzitivnost i sentiment, ali uticaje i nadahnuća iz dela drugih autora. Sa druge strane ti poetski prostori nude i mogućnost ozbiljne meditacije nad nekim od temeljnih problema savremenog sveta kao što su otuđenost, politička bestijalnost, sklonost ka samouništenju, terorizam. Opojnost poezije i ritma kod Ivane Sajko lako prelaze u subverziju i radikalizam.

Trenutno živi i stvara u Berlinu gde je nedavno za "Ljubavni roman" dobila Nagradu za najbolje prevedenu knjigu na nemački jezik koju dodeljuje Dom svetskih kultura.

Serijal "Teatrologike" je posvećen umetnicima iz regiona koji u ovom trenutku u pozorištu stvaraju inspirisani savremenošću. Oni se u svojim ostvarenjima bave aktuelnim problemima koji opterećuju savremeni svet ili klasična dela tumače iz vizure ovog vremena. To su predstavnici generacije koja drugačije stvara u pozorištu i koja drugačije misli o društvu.

Autor i urednik: Olivera Milošević
Snimatelj: Vladimir Đurić
Montaža: Bogdan Čurguz
Reditelj: Srđan Ćešić

Serijal je realizovan uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje.

broj komentara 0 pošalji komentar