Savremeni svetski pisci: Ju Nesbe

Norveški pisac Ju Nesbe kaže da ideje za svoje priče smišlja dok se penje – u modernom rečniku to nazivaju klajming – tako da je deo svog izuzetno kratkog boravka u Beogradu iskoristio za mini planinarenje po zidinama nekadašnje letnje scene Topčider.

Posle toga, otišao je na potpisivanje svojih romana gde je čekala reka čitalaca - od SKC-a do Nemanjine ulice. I tu je Nesbe premašio sopstveni rekord: potpisavao je 15 knjiga u minutu. Inače, autora koga s pravom nazivaju „kraljem skandinavskog trilera", čita preko 40 miliona ljudi širom planete, što je 10 puta više od broja stanovnika njegove rodne Norveške.

Prvu knjigu Čovek šišmiš je objavio 1997. godine, i bio je to početak krimi serijala o Hariju Huleu. Usledilo je još 10 knjiga o neobičnom detektivu koji je svoje vrline uspešno uposlio u borbi sa sopstvenim i tuđim porocima. Nesbe piše i krimi romane u kojima tamne kutke duše ne razotkiva Hari Hule već čitava galerija junaka i antijunaka; najnoviji takav roman u nizu je "Magbet" - priča o osveti, ljubavi  i krivici, Nesbeovim opsesivnim temama, koji je nedavno promovisao u Beogradu.

Urednik Neda Valčić Lazović

Reditelj Ivana Stivens

broj komentara 0 pošalji komentar