Nauka 2018: Blockchain tehnologije

Bitkoin, kao jedinstvena digitalna valuta, postaje poznat široj javnosti u trenutku kada se pojavljuju prvi znaci svetske ekonomske krize a postojeći finansijski sistem počinje da pokazuje sve svoje slabosti. Danas, bitkoin, izaziva veliku pažnju svojim naglim usponima i padovima.

Tragajući za odgovorima o kriptovaluti, njenom nastanku i upotrebi došli smo do saznanja da je tehnologija na kojoj se sve ovo bazira mnogo veće dostignuće od same kriptovalute.

Blockchain predstavlja tehnologiju budućnosti koja nam može doneti velike promene i u svakodnevnom životu. Zasniva se na zajedničkoj decentalizovanoj bazi podataka gde je svaka promena trajno zabeležena i ne može se falsifikovati.

Blockchain ili "nepotkupljiv računovođa" funkcioniše kroz mrežu računara a već se koristi u sitematizaciji podataka državne uprave, osiguravajućih kuća i zemljišnjih knjiga u nekim zemljama EU i u Kanadi.

O mogućnostima primene, ove tehnologije, u Srbiji razgovarali smo sa stručnjacima Elektronskog fakulteta u Nišu i programerima u Naučno tehnološkom parku u Beogradu.

Svoja iskustva preneo nam je i mladi programski menadžer iz Slovenije, gde u ovoj oblasti beleže veliki napredak.

Urednik Aleksandra Šarković

broj komentara 0 pošalji komentar