TCR - Svetski šampionat na kružnim trkama

Borković napada peto mesto u Kini

Najbolji automobilista Srbije Dušan Borković nastavlja takmičenje u Internacionalnoj TCR seriji. Deveti trkački vikent vozi se u Kini, na stazi Džeđiang, u nedelju, 8. oktobra, a direktne prenose 17. i 18. trke u šampionatu moćićete da pratite direktno na Drugom programu RTS-a od 9 časova i 20 minuta. 

Borković je trenutno šesti u generalnom plasmanu sa 108 bodova. Ima samo dva boda manje od petoplasiranog vozača Lukoil Kraft Bambu tima, Španca Pepea Oriole.

Borković će u svom automobilu Alfa Romeo Đulieta sa brojem 62 pokušati da ostvari pre svega dobar rezultat u subotnjim kvalifikacijama, kako bi imao što bolju poziciju na startu obe trke. Naš šampion vozi za GE Fors tim iz Gruzije, i do sada je pobeđivao na trkama u Bahreinu i u Austriji.

U prošlom trkačkom vikendu, koji je vožen 3. septembra na stazi Buriram na Tajlandu, Borković je ponovo zasenio i oduševio čitav automobilski svet, jer u prvoj trci sa startnog 13. mesta došao je do podijuma, odnoso do pozicije broj dva.

Briljirao je Borković na Tajlandu i u drugoj trci, kada je ponovo startovao 13. a završio na izuzetnom, šestom mestu.

Činjenica je da bi Borković sa dve pobede u Kini, mogao i do četvrtog mesta u generalnom plasmanu, ali prvenstveni cilj našeg šampiona je da osvoji što više bodova i nastavi trku sa Oriolom i Italijanom Kolčagom za peto mesto na kraju sezone u generalnom plasmanu. 

Generalni plasman posle osam trkačkih vikenda: 

1. Atila Taši (Mađarska) Honda - 179 poena
2. Žan Karl Verne (Francuska) Folksvagen - 177 poena
3. Stefano Komini (Švajcarska) Audi - 165 poena
4. Roberto Kolčago (Italija) Honda - 145 poena
5. Pepe Oriola (Španija) Seat - 110 poena
6. Dušan Borković (Srbije) Alfa Romeo - 108 poena
7. Džejms Neš (Velika Britanija) Seat - 96 poena
8. Djani Morbideli (Italija) Folksvagen - 78 bodova
9. Mato Homola (Slovačka) Opel - 76 poena
10. David Kadžaja (Gruzija) Alfa Romeo - 65 poena

Prvi vozač Seata Pep Oriola takođe je silno motivisan da ostane među prvih pet u generalnom plasmanu, međutim biće pod velikim pritiskom, jer će naš as, Borković, koji je ove sezone i pored mnogorojnih problema i kvarova na svom automobilu Alfa Romeo Đulijeti, ipak ostavio izvanredan utisak i pokazao da mu je mesto u samom vrhu.

Borković će, po propozicijama, zbog sjajnih rezultata na Tajlandu, imati dodati balast od 10 kilograma na svom automobilu, ali ni to neće biti otežavajuća stvar za našeg šampiona, koji je dokazao da je u sjajnoj formi.

Ukoliko ne bude problema i kvarova na Borkovićevoj Alfi sa brojem 62, vozač iz Srbije daće sve da pre svega bude na visini zadatka u kvalifikacijama koje će biti presudne na trkama u Kini. Borković ne poznaje stazu Džeđiang jer nikada nije vozio na ovom autodromu i staza po konfiguraciji nije idealna za Alfa Romeo Đulijetu.

Dužina staze je samo 3.200 metara, dakle radi se o kratkoj stazi, sa dva duga pravca i 16 krivina. Voziće se dva puta po 19 krugova, a prijavljen je 21 vozač za ovaj, pretposlednji trkački vikend.

Poslednji trkački vikend, voziće se u Dubaiju, 18. novembra.

Direktan prenos trka u Kini, koje se voze u nedelju, 8. oktorba, na programu su od 9 časova i 20 minuta po našem vremenu, a komentator će biti Nemanja Matić. 

 

broj komentara 0 pošalji komentar