Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Bobi Čarlton

Ove godine navršava se 60 godina od tragedije nezapamćenih razmera koja je pogodila svetski fudbal - pogibije skoro polovine tima i stručnog štaba Mančester juntajteda u avionskoj nesreći. Ekipa Mančester junajteda je u povratku sa gostovanja Crvenoj zvezdi u Beogradu, u kojem je obezbedila plasman u polufinale Lige šampiona, sletela u Minhen kako bi avion dopunio gorivo.

Među preživelima se nalazio i Bobi Čarlton. Legendarni vezni igrač Mančestera koji stiže u Beograd. On će biti član ekspedicije omladinskog tima Mančester junajteda koji dolazi na gostovanje ekipi FK Brodarac u okviru UEFA Lige šampiona za mlade. Godišnjica velike tragedije obeležava se 6. februara, dan uoči utakmice.

Biće održana i večera u Mažestiku, gde su i pre 60 godina izabranici trenera Meta Bezbija poslednji put obedovali zajedno. Članovi Bezbijevih beba, kako su odmila zvali ovu Junajtedovu generaciju, koji su poginuli u ovoj tragičnoj nesreći su: Tomi Tejlor, Edi Kolmen, Džef Bent, Mark Džons, Dejvid Peg, Rodžer Bern, Bili Velan i Dankan Edvards.

Pored brojnih utakmica, Mančester junajted je igrao i protiv Crvene zvezde u Beogradu, i to dva puta, pobedivši je 2:1 i izjednačeno 3:3. Pri povratku sa druge utakmice, 1958. godine, dogodila se avionska nesreća, u kojoj je poginulo 23 putnika i 8 igrača. Posle Beograda, sleteli su u Minhen da uzmu gorivo.

Bobi Čarlton je zadobio posekotine po glavi i doživeo šok. U bolnici je bio nedelju dana i bio je prvi od povređenih koji je izašao iz bolnice i odmah otišao na teren kluba, šutirao loptu sa mladima.

Mira Adanja Polak je pre 23 godine razgovarala sa Ser Bobi Čarltonom u Mančesteru, obišla Muzej britanskog fudbalskog kluba Mančester junajted, koji u svom muzeju ima jedan poseban odeljak posvećen meču sa našom Crvenom zvezdom, koja je bila i njihov poslednji protivnik, jer se nakon te utakmice dogodila strahovita avionska nesreća u kojoj su poginuli svi tadašnji fudbaleri Mančester junajteda.

Tih dana Bobi Čarlton seća se kao što se seća i tadašnjih igrača Crvene zvezde.

broj komentara 0 pošalji komentar