SAT: Da li su tačni policijski radari i alkometri?

Koliko puta vam se dogodilo da vas policijska kontrola zaustavi i zbog najmanjeg prekoračenja brzine? Tada vozač uz žučnu raspravu obično završi sa mandatnom kaznom, ali retko ko se zapita da li radari zaista tačno mere brzinu.

Isto je i sa uređajima za proveru alkoholisanosti, takozvanim alkometrima. U današnjoj emisiji razgovaramo sa direktorom Direkcije za mere i dragocene metale, koji će detaljno objasniti da li i koliko ti uređaji mogu da prave greške i kako se to rešava, a da ne mora vozač uvek da plaća ceh.

Kao što smo već najavljivali, počela je kontrola goriva u rezervoarima kamiona, autobusa i traktora. Čućete i prve rezultate, ali i koji su mogući problemi ovakvog načina provere i kakve posledice mogu imati vozači i firme ako se zatekne nemarkirano gorivo.

Ljubitelje automobila čeka prava poslastica. Videće najatraktivnije luksuzne i sportske modele, kao i prototipove sa salona u Ženevi, ali će i saznati šta se sprema za ne tako daleku budućnost, bar kada je reč o pneumaticima i elektroautomobilima.

Naravno, biće reči i o predstojećem salonu automobila u Beogradu i novinama koje očekuju sve posetioce.

Besplatni vaučeri za turistička putovanja po Srbiji već su uveliko zaživeli, a emisija SAT danas detaljno objašnjava proceduru na koji način mogu da se dobiju i ko sve ima pravo na njih.

Repriza emisije SAT je nedeljom na Drugom programu u 02.00 časova, a urednik i voditelj je Mirko Alvirović.

 

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 30. mar 2017, 21:04)
Zika [neregistrovani]

Saznajte takodje

i koliko je zakonski dozvoljeno odstupane od realne i radarom izmerene brzine! Sigurno ima tolerancija koja se dodaje + - na izmerenu brzinu! Zbog razlike u dimenzijama Pneumatika i Felni je bilo dozvoljena tolerancija +-10%, tako da ako vozilo ide 50kmh do 55kmh je bilo tolerisano. U Hrvatskoj je to precizno odredjeno, ali kod nas taj podatak nigde ne objavljuju i kao da ga namerno kriju da bi imali vise prostora da ipak kazne vozace. Pozdrav redakciji!

(četvrtak, 23. mar 2017, 21:31)
anonymous [neregistrovani]

Predlog za ispitivanje demineralizovane vode koja se prodaje kao destilovana

Sve je teze naci i kupiti pravu destilovanu vodu za akumulatore i hladnjake. Svuda se prodaje destilovana voda na kojoj sitnim slovima pise da je dobivena procesom demineralizacije. Tehnolog sam po struci i znam kako se dobija, odnosno kako bi trebalo da se dobija. Bilo bi dobro izmeriti suvi ostatak nakon isparavanja litra takve vode. Zakljucak ce sigurno biti vrlo interesantan.

(nedelja, 19. mar 2017, 18:35)
anonymous [neregistrovani]

Aklometar, a ni kap alkohola

I opet neko nastrada ni kriv ni dužan, zato što nije vezan, ili jednostavno iz nepažnje. Ni 50 Evra nije velika kazna, za ometanje saobraćaja.

(nedelja, 19. mar 2017, 14:59)
anonymous [neregistrovani]

Dobar predlog

Prihvatamo sugestiju i pokusacemo da se i time pozabavimo narednih nedelja

(nedelja, 19. mar 2017, 14:21)
Ivan [neregistrovani]

Prekoracenje brzine

Postovani,

Imali ste prilog o ispravnosti radara i njihove greske u merenju brzine vozila. Mislim da bi trebalo vise posvetiti paznju ispravnosti i tacnosti merenja brzine samih instrumenata u automobilu. Predpostavimo da na mom autu prikazuje da se krecem brzinom od 40 km/h a radar izmeri 60 km na sat sto bii bila tacna brzina kretanja. Kako da izbegnem takvu situaciju? Gde mogu proveriti i izbazdariti instrument na kolima. I zasto bih placao kaznu ako proizvodjac automobila nije ugradio tacan instrument. Onda matematicki gledano nije greska samo 3 km/ h koliko je odstupanje radara vec 3km/h + deklarisano odstupanje instrumenta u vozilu. Predlog je da drzava na tehnickom pregledu proverava instrumente za merenje brzine i obavesti vozaca o ispravnosti ovog uredjaja kao i o tome koliko je odstupanje u merenju kako bi vozac mogao da zna kojom se brzinom krece vozilo. Sve ostalo nema smisla.

S postovanjem
Ivan

SAT SAT

Autor:
Mirko Alvirović

Svi koji traže aktuelnu i, pre svega, korisnu informaciju iz oblasti saobraćaja, automobilizma i turizma već punih 26 godina okupljeni su oko emisije SAT, emisije i za vozače i za pešake. [ detaljnije ]