Izbeglice - još jedan udarac

UNHCR "ukida" izbeglice iz Hrvatske

Prognani iz Hrvatske treba da ostanu bez izbegličkog statusa, preporučila je u Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR). Kao argument za to navodi da svi oni koji su u „Oluji", ali i drugim vojnim operacijama hrvatske vojske, oterani sa ognjišta više nemaju pravo da se
zovu izbeglicama. Dodaje se da je prošlo skoro 20 godina od sukoba u bivšoj Jugoslaviji i da su se iz temelja promenile okolnosti koje su dovele do raseljavanja.

Ta odluka izazvala je veliku zabrinutost među više od 40 hiljada izbeglica iz Hrvatske koji žive u Srbiji, ali i oštru reakciju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Komeserijata za izbeglice i izbegličkih udruženja.

Da li ukidanje izbegličkog statusa znači i ukidanje programa stambenog zbrinjavanja koji je dogovoren na regionalnom nivou, stanarskih prava koja se potražuju u Hrvatskoj i da li dovodi u pitanje druga imovinsko - pravna pitanja ? Da li je preporuka obavezujuća za Srbiju?

O posledicama odluke UNHCR-a i datim rokovima za ukidanje izbegličkog statusa za Oko govore: republički Komesar za izbeglice Vladimir Cucić, predsednik Saveza izbegličkih udruženja Milojko Budimir i predsednik Veritasa Savo Štrbac.

Iz Zagreba preporuku UNHCR-a komentariše Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog Vijeća.

O tome kako je UNHCR procenio da je vreme za ukidanje izbegličkog statusa samo Srbima iz Hrvatske, sa portparolkom UNHCR-a Melitom Sunjić u Briselu razgovara Dušan Gajić.

Emisiju vodi: Vesna Damjanić Branković

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 08. apr 2014, 17:18) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci, a ne...

...zaplakati!? Teska tema, briljantno vodjebna i sama dete iz kolone, gosti koji se dugo bave ovim pitanjem, a resenja ni na - vidiku! Ovaj stav "UNHCER"- a, nije neko iznenadjenje, jer su oni svi na istom zadatku! Srce me boli, ipak hvala za ovu - emisiju!

(ponedeljak, 07. apr 2014, 22:54) - anonymous [neregistrovani]

istine radi

Budimir pominje da relativno cesto bez problema ide u Hrvatsku i vraca se.
A tehniicki, strogo po konvenciji o izbeglicama, to znaci da on uopste nije izbeglica jer putuje u drzavu iz koje je izbego i vraca se u Srbiju

(ponedeljak, 07. apr 2014, 22:42) - anonymous [neregistrovani]

Izbjeglice?

Pa oni i nisu izbjeglice, oni su prognanici, a to je teza kategorija, samo ovi iz UNHCR-a nisu obavjesteni, ili se prave tako?

(ponedeljak, 07. apr 2014, 16:49) - anonymous [neregistrovani]

Ponizavajuce....

Status izbelice, ili kako bi rekli "braca" bugari - "begaca", je jedan od najponiznijih statusa, uopste! Zasto se status izbeglica, uvek i sve vise pogorsava? Zato sto nema nikoga na ovom svetu, ko moze da ih zastiti! Oni su unapred za sve krivi! Ivo Josipovic rece, da je status srpske manjine u hrvatskoj, najbolje resen od svih evropskih drzava, u Hrvatskoj! To ima veze sa istinom, koliko i Marko Kraljevic sa - internetom!

(ponedeljak, 07. apr 2014, 13:57) - anonymous [neregistrovani]

Status izbeglice

je uvek podsećao da je iy Hrvatske neko proteran

(ponedeljak, 07. apr 2014, 11:41) - Tor [neregistrovani]

Stavljen je pecat na genocid u Hrvatskoj

Genocid je izvsen. Veliki su cutali i podrzavali desavanja. Gotovo.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]