Историја науке - Милутин Миланковић

Милутин Миланковић (1879-1958) научник који је решио тајну леденог доба и утемељио савремену климатологију. Он је омогућио математичку реконструкцију климатске прошлости и доказао пресудни утицај Сунца на земаљска дешавања. Професор небеске механике и теоријске физике, предложио је реформу календара и био неуморни путник кроз васиону и векове.

У бечкој Техничкој школи завршио је студије, а 1904. године постао први доктор техничких наука српског порекла. У тамошњој угледној компанији бавио се изградњом брана и мостова од армираног бетона, и у тој области је постигао задивљујуће резултате. После неколико година напустио је Беч и прихватио професуру на Београдском универзитету, наследивши професора Косту Стојановића на Катедри за примењену математику, рационалну механику, небеску механику и теоријску физику.

За време рата 1914. године, будући да је био интерниран у Будимпешту, у Библиотеци Мађарске академије наука, приљежно је истраживао температуре планета сунчевог система и соларну климу. Написао је монографију под називом Математичка теорија топлотних појава, насталих сунчевим зрачењима - и објавио је у Паризу.
Отац математичке климатологије, геофизичар, инжењер, астроном, аутор уџебника, романа и мемоара, заљубљеник у оперу, књижевна и филозофска дела - научник, чије име носе: кратер на Месецу, Марсу и један астероид - стваралачки опус завршио је необичним списом: Огледом о песми Смрт Марка Краљевића...
Ова епизода серијала Историја науке, рађена је у документаристичком маниру и садржи битније одреднице о животу и делима угледног научника.

Уредница и сценаристкиња Борислава Николић, редитељ Иван Милановић, спикер Жарко Обрачевић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се