Медијска мрежа српске дијаспоре: Амерички сан

Борис Вуков је рођен у Београду 1971. године, где је завршио основну и средњу школу. У Америку је отишао 1992. године и уписао студије психологије на Texas Christian University у Тексасу. Дипломирао је 1996-е, а 1998. године постао магистар психологије у области биолошке психологије, на државном универзитету у Сан Диегу Стејт, у Калифорнији. Од 1998 до 2001. године ради у VA Medical Center у Лахоји, Калифорнија учествујући у истраживањима на пољу Алцхајмерове болести, Паркинсонове болести, шизофреније, биполарне болести и депресије. Од 2001 до 2004. године радио је као ванредни професор психологије на колеџима у Сан Диегу, а 2004. године постајо и редовни профессор психологије на Long Beach City College у Калифорнији. Издао је два уџбеника, један из опште психологије и један из биолошке психологије.

Писање научно фантастичних романа је његов хоби. 2015. године издаје свој први роман "Следбеник морских звезда" у Србији, издавачке куће  Библиотека "Радоје Домановић" у Тополи. У том роману се бави досезањем унутрашњег детета ради прочишћења од негативних садржаја и постизања невиности, лакоће постојања, креативности и радозналости. Следећи роман "Хелиополис" објављује у "Просвјети" у Београду.

Борис је замислио Хелиополис као град,  у којем особа може да побољша свој живот  на свим нивоима (моралном, духовном, креативном, друштвеном, интелектуалном, емотивном, здравственом и физичком) тиме што је испуњена великом количином позитивне енергије. Хелиополис предаје своју енергију особи тако што она у том граду  учи да се здраво храни, буде добар родитељ, да воли саму себе, да има самилост према другима, да се бави медитацијама, да буде толерантна према различитим религијама, да поштује друге ентичке заједнице и културе, да досегне до унутрашњег детета у себи. Налету позитивне енергије доприносе и масаже у Хелиополису, џакузији, теретане, базени, богата вегетација, концерти живе музике, плесне дворане, комедиографске перформансе, као и многобројна уметничка дела попут скулпtura i slika. Sledeći roman, "Nad točkom istorije (Beyond the Wheel of History) Борис издаје 2018. године у Америци, самостално користећи своју издавачку куцу Скалиум, под псеудонимом Искар Д’Абрел. У том роману аутор сматра да демонско зло не може бити побеђено, већ једино трансформисано у особу која је племенита, која се покајала и жели да се искупи. Ова трансформација је могућа, сматра Борис Вуков, само  под условом да се припадници различитх религија уједине у молитви Свевишњем бићу да изврши такву једну промену.

Наредни роман  "Она која јесам"  (The One That I Am), Борис, такође под псеудонимим Искар Д’Абрел издао је у Америци 2019. године. У том роману бави се темом значаја откривања нашег сопственог животног пута и мисије, јер у супротном прети изгубљеност и отуђеност од самога себе. Кроз све његове романе провлачи се иста тема: променити себе у боље биће, да би свет постао бољи. Такође, сви његови романи прате животни пут Нискале, коју је он замислио као духовног лидера планете Земље у будућности.

Аутор емисије, Драган Ракоњац снимио је разговор са Борисом у његовом дому у Ирвину, у Калифорнији, где он  описује свој долазак у Америку 1990-их, студирање и начине финансирања својих студија, добијање зелене карте, бенефиције свог професорског занимања и однос са студентима. Борисови савети о томе како култивисати позитивно осећање у себи ради побољшања квалитета живота, буде и позитивна осећања и оптимизам гледаоца.


Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић


број коментара 0 Пошаљи коментар