Borderland soundtrack: Рокенрол снови

У последњој епизоди се преиспитује колики је значај музике у развијању критичке свести појединаца. Да ли је доминантни образац спектакуларизоване матрице индустријске забаве у потпуности прегазио одметништво у музици? У којој форми рокенрол снови, као заједничко искуство, али и приватна опсесија и даље постоје? Зашто од освајања граница слободе не треба одустајати?

Говоре: Анте Перковић, Дамир Авдић, Срђан Гојковић Гиле, Зоран Предин, Младен Бадовинац и Лука Барбић (ТБФ), Ненад Марјановић Фриц, Селведин Авдић, Александар Стојковић СТ (Горибор), Борис Властелица (Рептитор), Ненад Марић (Краљ Чачка), Зоран Продановић Прља и Дамир Мартиновић Мрле (Лет 3) и други

Серијал документарних ТВ емисија "Borderland soundtrack" ауторке Бранкице Драшковић бави се улогом и значајем музике у култури отпора и развојем културне сарадње на постјугословенском простору из угла неколико генерација музичара које воде исте вредности у том ангажману.

Пратећи хронолошки ток догађаја од осамдесетих година, распада СФРЈ, преко успостављања нових политичких, етничких и културних разграничења у њеном географском оквиру до актуелних прилика у 10 полусатних тематских емисија се кроз комбинацију личних сећања, искустава и ставова протагониста, архивског и наменски сниманог материјала представљају различити примери непристајања појединаца на униформност мишљења какво намећу колективни снови.

Драматуршки ток емисија подцртава саундтрек од преко стотину песама чије поруке посредно граде причу о времену и простору у којем су настајале и својим вредностима и данас, када рокенрол заједништво већ одавно не постоји, чувају дух "седме републике" као једне од блиставих метафора љубави према животу у атмосфери бесмисла и мржње које нас годинама окружују на постјугословенском простору.

Серијал је инспирисан књигом "Седма република" Анте Перковића о популарној култури у југословенском распаду и посвећен свима онима који нису одустали од освајања простора слободе.

број коментара 0 Пошаљи коментар