У свету

Прве две емисије "У свету" у новој сезони посвећене су Ирану. Група новинара из српских редакција посетила је ту велику земљу на Блиском истоку и у њеном главном граду, Техерану имала сусрете са колегама у више редакција, као и са помоћником министра културе Ирана.

Путовање 8 новинара из Београда и Новог Сада реализовано је у организацији два министарства културе, на основу договора постигнутог током посете српског министра Владана Вукосављевића Ирану у марту ове године. Ускоро се очекује и долазак иранских новинара у Србију.

Прва емисија о Ирану предстваља ту земљу, кратко се осврће на историју, а више се бави актуелном ситуацијом после потписивања споразума Техерана и групе држава пет плус један о ограничењу иранског нуклеарног програма у замену за укидање санкција, 2015. године.

Теме су: привреда Ирана после укидања већег дела санкција, долазак страних инвестиција, однос са Америком и борба са Исламском државом. У иранском парламенту српски новинари су разговарали са представницима више комитета, као и са председницом Групе пријатељства Србије и Ирана, и шефицом женског кокуса, која је причала о положају жена у њеној земљи и о сарадњи две државе. Са колегама из иранских редакција разменили смо мишљења о раду и новим тенденцијама у медијима.

Наставак приче о Ирану на програму је следећег четвртка.

Уредница емисије је Бранка Керкез.

број коментара 0 пошаљи коментар
У свету У свету

Аутор:
РТС - Бранка Керкез

Емисија "У свету" је спољнополитички магазин који једном недељно доноси преглед најважнијих светских збивања. [ детаљније ]