Povratak azilanata na Balkan

Prvi autobusi sa licima koja nisu dobila zatraženi azil u Belgiji i koje belgijske vlasti vraćaju na temelju Sporazuma o readmisiji sa Beogradom i Skopljem, krenuli iz Belgije ka jugu Srbije i Makedoniji.

Iz Belgije, ka jugu Srbije i Makedoniji krenuli su prvi autobusi sa licima koja nisu dobila zatraženi azil u Belgiji i koje belgijske vlasti vraćaju na temelju Sporazuma o readmisiji sa Beogradom i Skopljem.

Reč je o srpskim i makedonskim državljanima albanske nacionalnosti koji su, kako su saopštile belgijske vlasti, na osnovu lažnih informacija, doputovali u Belgiju tokom februara, u očekivanju da dobiju politički azil, smeštaj i novčanu nadoknadu.

"Oni neće imati nikakve protekcije, jer su azilanti i mi ćemo ih primorati da se sami vrate u Srbiju. Trenutna situacija je nezadovoljavajuća i za Belgiju i za Srbiju", rekao je ministar za imigraciju Belgije, Melkior Valte.

Valte je istakao da korist od ove situacije mogu imati samo oni koji zloupotrebljavaju svoj azilantski položaj.

"Protiv toga ćemo se boriti, jer takvo ponašanje može da ugrozi položaj dve zemlje", naveo je ministar za imigraciju Belgije.

Ambasadorka Belgije Deniz de Hauer je precizirala da se u autobusima nalazi 44 državljana Srbije i 28 državljana Makedonije albanske nacionalnosti.

"To je samo deo od skoro 500 državljana Srbije koji su od početka godine zatražili azil u Belgiji koji je dobrovoljno pristao na povratak u svoju zemlju", rekla je ambasadorka, dodavši da je samo u februaru azil u Belgiji zatražilo 330 državljana Srbije.

Belgijski premijer Iv Leterm jasno je stavio do znanja da ta lica nemaju nikakvog osnova za dobijanje političkog azila, pošto zemlje iz kojih su došli imaju demokratske poretke i poštuju ljudska prava i građanske slobode.

Vlada u Belgiji je istakla da će biti vraćena sva lica sa juga Srbije i severa Makedonije - njih više stotina, koji su, posebno u februaru, masovno počeli da stižu u Brisel i neosnovano traže politički azil.

U prvom autobusu koji je krenuo iz Brisela je pet porodica sa ukupno 19 osoba sa juga Srbije, dok će ostala lica nastaviti tim autobusom do odredišta na severu Makedonije.

Tih 19 državljana Srbije imaju biometrijske pasoše i dobrovoljno su prihvatili da se vrate u svoja mesta boravka.

U autobusu će ih pratiti i dva službenika belgijskog ministarstva za imigraciju.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво