Читај ми!

Nevena Đurić i Stefan Jovanović o odnosima u regionu i situaciji na Kosovu i Metohiji

U političkom dijalogu su poslanici vlasti i opozicije, Nevena Đurić iz Srpske napredne stranke i Stefan Jovanović iz Narodne stranke, razgovarali o odnosima u regionu, posebno o najavljenom "otopljavanju" saradnje s Hrvatskom, situaciji na Kosovu i Metohiji i dolasku savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea.

U ponedeljak je u Istočnom Sarajevu obeležen Dan Republike Srpske uz prisustvo zvaničnika iz Beograda. Malo ranije, uoči Božića, u Zagrebu su potpisani sporazumi koji bi trebalo da najave otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske. Tokom prazničnih dana, na Kosovu i Metohiji pucano je na Srbe, povređeno je čak i jedno dete. 

Nevena Đurić iz Srpske napredne stranke ističe da je njihov stav o odnosu s Hrvatskom jasan i da žele dobru saradnju sa svima – i sa Hrvatskom.

Međutim, ukazuje da situacija promenila u poslednjih desetak godina i da se danas sa Srbijom razgovara samo uz međusobno uvažavanje i poštovanje. 

Komentarišući reakciju Hrvatske na pruženu ruku Srbije i govor premijera Andreja Plenkovića, Đurićeva ocenjuje da njima, kako kaže, ne prija to što se Srbija ekonomski razvija i napreduje i da je to jedan od razloga.

"Kad ste navikli da vam se neko izvinjava i kad god oni zatraže neko 'izvini' od Srbije dobiju 'izvini', kad god zatraže neko poniženje od Srbije dobiju poniženje. I sada se to u potpunosti promenilo s dolaskom Aleksandra Vučića i SNS-a. Promenilo se i mi danas govorimo o patnjama i stradanjima srpskog naroda i žrtvama baš na tim prostorima", naglasila je poslanica SNS-a.

Podsetila je i na pomoć koju Vlada Srbije pruža srpskom narodu u Hrvatskoj, najvažniju, kako je navela, milion evra decembra 2020. godine za sanaciju zemljotresa na Kordunu i milion evra za sanaciju Srpskog doma u Vukovaru. 

Za Stefana Jovanovića nema dileme da je važno da postoji dobra politička i ekonomska saradnja među državama u regionu.

"Problem naših odnosa sa Hrvatskom se zasniva na tome što Hrvatska pokušava da svoj identitet gradi na 'Oluji' i na tim zločinima koji su se desili u periodu tog nesretnog rata i mi tu nikada nećemo imati razumevanja. Ali svakako zarad budućih generacija i odnosa na Balkanu, mi moramo da gledamo u budućnost i radimo na otopljavanju odnosa", smatra Jovanović.

Kaže da je veoma teško izgraditi odnose, ali da srpski narod i dalje živi u Hrvatskoj, da je nažalost sve manji broj Srba, kao i da je u Vukovaru problem s ćirilicom.

"Znači, vi imate nacionalne interese – zaštita srpskog naroda koji živi van granica matice, insistiranje na kažnjavanju onih koji su počinili zločine i tokom zločinačke operacije 'Oluja', ali i drugih zločina počinjenih na teritoriji Hrvatske. Ali, s druge strane, imate ekonomiju, život, ljude, saradnju", smatra Jovanović.

Misli da će Hrvatska, s druge strane, uvek blokirati ulazak Srbije u EU i pristupne pregovore.

"Tako da ja ne vidim poboljšanje odnosa sa Hrvatskom", ocenjuje Jovanović.

Dan Republike Srpske 

Za poslanika Narodne stranke Jovanovića Republika Srpska je temelj, oslonac i garancija opstanka srpskog naroda zapadno od Drine.

"Ja sam tog dana bio s kolegama iz stranke da položimo venac i odamo počast herojima koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske. Za Narodnu stranku je srpski narod jedan i nedeljiv bez obzira na to gde on živeo. To je bio dan kada je svakako trebalo da budemo u Banjaluci i da podržimo naš narod", istakao je Jovanović.

Đurićeva je ocenila da sve što se dešava dobro Srbima van granica, dešava se, kako ističe, zahvaljujući Aleksandru Vučiću, njegovoj politici, ali pre svega državi Srbiji, koja je danas snažna, dostojanstvena i ima kapaciteta i mogućnosti da pomogne svom narodu.

"Ljudi koji žive tamo, koji znaju kako su nekada živeli, koji sve muke i tegobe osećaju na svojoj koži, kažu da se veliki pomak oseća danas", rekla je poslanica SNS-a. 

Jovanovića je zanimalo i zašto predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio na obeležavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci već na televiziji Pink, na šta je Đurićeva odgovorila da je, kako kaže, za razliku od Jovanovića, predsednik imao važan državni posao tog dana.

Da li dolazak Dereka Šolea donosi promene

Komentarišući posetu savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea, Đurićeva navodi da se nada i da bi bilo dobro ukoliko bi neko mogao da utiče na Aljbina Kurtija.

"Ono što je za nas važno, Srbi koji žive na prostoru Kosova i Metohije znaju danas više nego ikada pre da uz sebe imaju državu Srbiju kao podršku", rekla je Đurićeva.

Jovanović smatra da je Aljbin Kurti na KiM sa jednom, kako je naveo, potpunom ekstremističkom namerom da ugrozi srpski narod na prostoru KiM.

"Videli smo scene za vreme Božića, Badnjeg dana, ranjenog dečaka Stefana. Smi smo to videli, ceo svet je video te slike", ukazao je on.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, Jovanović navodi da je pozicija Srbije vrlo jasna.

"Dok se ne formira ZSO, ne vidim o čemu drugom da se pregovara. To je jedna stvar. Druga stvar je crvena linija i ja se nadam da će predsednik Republike i reći na sastanku s američkim izaslanikom da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama", naglasio je Jovanović.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво