Пуповац и Жигманов у Загребу: Могућност за почетак новог круга комуникације Србије и Хрватскe

У Загребу је потписана декларација о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије. Декларацију су потписали председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац и председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов.

Председник СНВ-а и министар у Влади Србије за људска и мањинска права, Милорад Пуповац и Томислав Жигманов, поручили су у Загребу да су са своје стране учинили све да дође до сутрашњег сусрета првог потпредседника владе и шефа српске дипломатије Ивице Дачића и хрватског премијера Андреја Пленковића и министара у хрватској влади на свечаном пријему поводом предстојећег Божића.

Жигманов је на прес-конференцији, на којој су Пуповац и он потписали Декларацију о сарадњи Срба у Хрватској и Хрвата у Србији, поручио да је заједно са Пуповцем истрајавао и да су успели да на један, како је рекао, леп начин перфектуирају да су посредници у стварању оквира за сусрете и почетак новог круга комуникација између Хрватске и Србије.

Волели би, казао је, да све то у својој коначници има решавање бројних нерешених питања која постоје између двеју држава и два народа, да се направе позитивни искораци и да се нека од отворених питања затворе.

Колико та посета представља помак у нормализацији односа Србије и Хрватске за РТС је говорио Милорад Пуповац, председник Српског народног већа, уочи потписивања декларације. 

Пуповац: Сусрети на сутрашњем пријему нису због прошлости 

На питање које поруке доноси шеф српске дипломатије Дачић у Загреб, Пуповац, који је и лидер СДСС-а, је рекао да сусрети на сутрашњем пријему нису због прошлости, нити због тога ко је шта радио или пребројавао у прошлости, већ због будућности Срба и Хрвата и Србије и Хрватске. Елементи прошлости који су још са нама нас оптерећују, рекао је Пуповац и остављају нам многа питања да решавамо, попут несталих.

"У памћењу имам много лица и многе гласове који су у прошлости говорили језиком који није за језик будућности, али сам с многима од тих људи стварао другу будућност - хрватску, европску и суседску", рекао је Пуповац.

Од сусрета на сутрашњем пријему, рекао је, очекује да ће сви бити посвећени не етикетама, већ оном што заправо треба чинити да бисмо имали другачије односе и другачију будућност. На питање да ли ће доћи до сусрета Дачића и Пленковића и евентуалног разговора, Пуповац је рекао да ће пријем бити организован у истом простору и да они долазе да би се сусрели.

"И нема никакве сумње да ће у овом или оном формату више или мање формалном бити разговора између делегације влада Србије и Хрватске", јасан је Пуповац. Истакао је да су Жигманов и он учинили све да до тога дође, али не и да форматирају те разговоре.

"Сигуран сам да ће то бити разговори који ће бити важни, сигуран сам да у којој год форми се догодили биће да смо ми отворили врата за нове сусрете и нове разговоре", рекао је Пуповац.

Новинари су били веома заинтересовани ко је иницирао долазак Дачића у Загреб и да ли су до сада постојали контакти између министарства у влади двеју држава, а Жигманов је рекао да мисли да их је било и пре договорене посете Дачића, који је, подсетио је, и први потпредседник српске владе. Додао је, међутим, да о томе нема више информација, нити је, казао је, то његова мисија.

"Озбиљно смо приступили нашој улози у свему томе. Нисмо је предимензионирали, нити смо хтели да утичемо изнад вредносних оквира које ми прижељкујемо", казао је Жигманов и истакао: "Наравно да бисмо волели да се о свему разговара у одговарајућим форматима и да неће бити одсуства комуникације, већ да ће се разговарати о питањима која су важна за обе државе."

На инсистирање новинара да кажу која је то преломна тачка била да до сутрашњег сусрета дође у Загребу и да ли је на томе инсистирао председник Србије Александар Вучић, Жигманов је одговорио да је то вероватно било суочавање са чињеницом да две суседне државе са великим проблемима не могу да не комуницирају.

"Вероватно је онима који имају вишу моћ дошла та идеја. Пронаћи нови оквир за поновни почетак између влада двеју држава. Мислим да то ко је донео одлуку није толико важно, већ сама чињеница да ће након две и нешто године доћи високо изасланство владе на догађај који приређује српска мањинска заједница у Хрватској", рекао је Жигманов и изразио уверење да ће са тог догађаја бити послата порука разумевања, међусобног уважавања и спремности за сарадњу.

О санкцијама Русији и о Косову и Метохији 

Осим сусрета представника влада Србије и Хрватске, новинаре је занимало и да ли ће Србија увести санкције Русији, али и питање Косова и Метохије. На прво, о санкцијама Србије Русији је одговорио Жигманов рекавши да је то "тешко и сложено питање" и да ће он свој став изрећи када оно буде на дневном реду Владе и Скупштине Србије.

На додатно питање какав је његов став с тим у вези, Жигманов је казао да сматра да Србија треба да усклади своју спољну политику са политиком ЕУ.

Жигманов је истакао да је Србија начинила велики искорак када је њега, као представника хрватске заједница изабрала да води једно министарство. То, казао је, није само симболичан већ и реалан корак да се субјективитет хрватске заједнице призна и да политика позитивног признања и дестигматизације данас буде на делу.

"То је више него довољно, то је кључ када су у питању и други кораци на плану унапређења статуса хрватске заједнице у Србији. Вучић је рекао да се заложимо да до овог сусрета дође, а ми се за то залажемо две и по године, од боравка министра Гордан Грлић Радмана у Србији када је родна кућа бана Јелачића предата хрватској заједници на коришћење", рекао је Жигманов. Након тога, додао је, нису се мирили и нису учествовали да до прекида комуникације дође, те да су чинили све да до тога дође и, каже, хвала Богу да су успели.

"Тотално је небитно или ефемерно ко је иницирао, то није меритум, меритум је доћи до сусрета, а исходе ћемо видети", казао је Жигманов. На то се надовезао Пуповац који је рекао да се у свему претходном слаже са Жигмановим и истакао да због јавности треба рећи да су и њихови саговорници у Загребу и Београду били веома отворени за овај сусрет, што, како је казао, потврђује да је сазрела свест о томе да од сукобљавања нема користи.

"Сукобљавањима се ниједно отворено питање неће решити" 

"Сукобљавањима се ниједно отворено питање неће решити, већ ће се компликовати и блокирати, нико од тога неће имати користи, а многи ће имати штете. С те стране смо изразили захвалност и председнику Вучићу, премијерки Брнабић и премијеру Пленковићу", рекао је Пуповац.

Подсетио је да је СНВ домаћин сусрета представника влада Србије и Хрватске у петак и да су они, каже, као домаћини учинили све, а да је на гостима да одлуче о форми и који формат сусрета желе.

"Оно што могу рећи је да не очекујемо да ће бити само један, већ барем два формата. Оставимо да то декларишу они чије поверење нам је важно, чије поверење имамо ми и они који имају наше поверење када су у питању наши односи", казао је Пуповац.

О формату сусрета 

На додатна питања о формату сусрета, Пуповац је одговорио да он није шеф протокола ниједне владе и да је одговор за протокол само СНВ-а, као домаћина, а који подразумева пријем и могућност сусрета у одвојеним просторијама, за другу врсту разговора, ако до тога дође. На питање о Косову и Метохији, Пуповац је рекао да су тема хрватско-српски односи и да она не сме бити бачена у други план или жртвована, због, како је казао, других глобалних питања, што је био случај до сада.

"Колегу Жигманова и мене уводите у простор о којем бисмо могли говорити, али у некој другој прилици. Ово је ствар српско-хрватских односа, односи између Србије и Хрватске и они не смеју бити бачени у други план или жртвовани зарад других глобалних питања. То је до сада био случај", казао је Пуповац.

На поновљено питање о КиМ с примедбом да проблем није решен, Пуповац је приметио да би му било разумљивије да се изјасни о односима Банских двора и Пантовчака, односно премијера Пленковића и председника Зорана Милановића, а не по питању Косова и Метохије.

"Ми имамо мандат са фокусом на унапређење хрватско-српских односа тако да заједнице које представљамо не трпе због тих лоших односа, да грађани не трпе и да, наравно, регионални односи не трпе. Где сте ви ту ишчитали Косово, ја то не знам", јасан је био Пуповац.

На питање да ли је на пријем позван председник Милановић, Пуповац је рекао да ове године није позван јер су се у СНВ-у, каже, мало уморили од позивања.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво