Читај ми!

Каква су очекивања од посете Београду америчког званичника Дерека Шолеа

У Београд у четвртак стиже виши саветник Стејт департмента Дерек Шоле. Страшно важан човек, рекао је председник Србије. Човек у Блинкeновом уху, писао је амерички "Политико". О чему ће разговарати са српским званичницима иза затворених врата није познато, сем онога што је званично најавила америчка администрација - од енергетике до дијалога са Приштином. Након њега, до 20. јануара, председник очекује посету, како каже, велике четворке - француског и немачког изасланика Плетнера и Бона, европског посредника у дијалогу Лајчака и америчког изасланика Ескобара.

Од Аљбина Куртија тражио је да одложи кажњавање власника аутомобила са српским таблицама. Тада је Дерек Шоле постао познат српској јавности, светској много раније.

Из 30 година дуге каријере издваја се рад са творицма америчке спољне политике према бившој Југславији, Сирији, Русији. У његовој биографији пише и да је био главни писац говора Ричарда Холбрука, некадашњег америчког амбасадора у Уједињеним нацијама.

"Озбиљан, посвећен, млад, паметан човек. Верујем у стварање бољих односа са САД. Видећемо како ће то ићи. Неће бити лак разговор, али верујем да можемо да разговарамо", рекао је председник Србије Александар Вучић на годишњој конференцији, одржаној 4. јануара.

О чему ће се разговарати, саопштио је Стејт департмент. На столу су енергетика, економско повезивање региона, европски пут Србије и дијалог Београд и Приштине.

"Он је саветник али у рангу подсекретара, дакле, одмах после државног секретара када је реч о дипломатском рангу. Имајући у виду да је то висок ранг, ова посета добија на значају и подразумева се да ће поруке које доноси имати тежину, што не значи да ће те поруке бити другачије него до сада", каже Милан Крстић, доцент на Факултету политичких наука.

На једну поруку рачуна премијерка Србије.

"Немам никаква очекивања, ни добра, ни лоша. Једино што мислим да је важно је обећање Сједињених Америчких Држава да ће у јануару кренути формирање Зајединице српских општина. То би било јако добро, то би била примена Бриселског споразума", каже премијерка Ана Брнабић.

Посета саветника америчког Стејт департмента за посебне задатке уследиће свега неколико дана након што је дговорено да у ту институцију Министарство спољних послова Србије пошаље официра за везу.

"Читава ова америчка дипломатска иницијатива има у великој мери везе са тим да Америка жели да оствари интересе тако што ће читав регион а нарочито Србију да удаљи од Русије. И да је то у контексту рата у Украјини додатно добило на значају", каже Крстић.

Значајан однос Вашингон има са Београдом - тако је уочи првобитно планиране па отказане посете региону у децембру рекао Дерек Шоле.

Приштину је описао као блиског партнера. Уочи сутрашње посете поручује - кампања повлачења признања Косова не доприноси напретку у дијалогу Београда и Приштине.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво