Читај ми!

Beograd između diplomatije i crvenih linija, ko sve šapuće na uho Aljbinu Kurtiju

Svaki put kada se pokaže makar i najmanji prostor za deeskalaciju, Aljbin Kurti taj prostor zatvara insistirajući na zaoštravanju po svaku cenu, kaže za RTS državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović i ocenjuje da Beograd mora biti odgovoran, u neprestanoj komunikaciji sa međunarodnom zajednicom, ali uz jasne crvene linije. Docent na FPN Despot Kovačević ističe da se pored osnovnog konflikta, vodi i stalni medijski rat, i ocenjuje da rizik od eskalacije svakako postoji.

Patrijarh srpski Porfirije vraćen je danas sa administrativnog prelaza Merdare. Vlasti u Prištini kažu da su dobili zahtev da se dozvoli trodnevna poseta patrijarha, kao i da je odgovoreno da poseta može biti odobrena "tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja njenih pripadnika koji su otvoreno podržali barikade na severu i kriminalne grupe".

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je u emisiji Oko da, posmatrano iz perspektive premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ni jedan srpski patrijarh ne može biti dovoljno dobar da bi njemu bio prihvatljiv, i da to odražava odnos prema svim Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Podsetio bih na činjenicu da su tom fizičkom zabranom prekršeni i Briselski sporazum i takozvani ustav Kosova koji je zasnovan na Ahtisarijevom planu, i osnivačka povelja Ujedinjenih nacija i evropska Konvencija o ljudskim pravima", dodao je Starović.

Docent na Fakultetu političkih nauka Despot Kovačević kaže da je poražavajuća zabrana patrijarhu Porfiriju, koji je od stupanja na mesto poglavara SPC slao poruke mira i naklonjenosti dijalogu i rešenjima koja će biti dobra za sve građane.

"Medijski rat se stalno dešava" 

Kovačević, povodom jučerašnje rafalne paljbe u Zubinom Potoku, ocenjuje da rizik od eskalacije svakako postoji.

"Videli smo da se pucnji iz nepoznatog pravca od nepoznatih ljudi već koriste u medijskim aktivnostima. Pored ovog osnovnog konflikta koji postoji, koji nije rešen na Kosovu, imamo i taj medijski rat koji se stalno dešava", ukazao je Kovačević.

Mora se, prema njegovim rečima, istaći i nova situacija u odnosima među Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Mi smo videli na skupu u mestu Rudare zaista veliki broj predstavnika Srba sa KiM koji nisu iz Srpske liste, govorimo i o građanskim aktivistima, svi oni su složni da se radi o ispravnoj stvari, da su barikade zapravo dužnost na koju su Srbi primorani. To zaista na određeni način iz Beograda, ili bilo gde, svako ko vodi računa o demokratiji i ljudskim pravima mora da podrži takav njihov otpor nasilju", smatra Kovačević.

Nova tendencija – disonantni tonovi u Prištini

Sa druge strane, Kovačević ukazuje na novu tendenciju iz Prištine, a to su disonantni tonovi, poput reči Ise Mustafe, koji je jasno kritikovao ponašanje Vjose Osmani i Aljbina Kurtija, rekavši da oni koriste mišiće da pokažu snagu, a kada vide da nemaju snagu, onda pozivaju Kfor da reaguje.

Smatra da Priština podstiče Srbe da se udaljavaju i da ne budu deo mogućeg rešenja.

Ko sve tačno šapuće na uho Aljbinu Kurtiju

Što se tiče uticaja SAD, Kovačević je rekao da se dobio novi prostor za Srbiju u pregovorima kroz otvorenu američku podršku Briselskom sporazumu.

"Možemo govoriti o novom prostoru između SAD i Srbije, gde se, čini mi se, SAD pojavljuju kao konstruktivni akter koji je blagonaklon rešenjima i dijalogu, i potpisanim sporazumima na kojima Beograd insistira", ocenio je Kovačević.

Kurti, smatra Starović, svaki put kada se pokaže makar i najmanji prostor za neku deeskalaciju, taj prostor zatvara insistirajući na zaoštravanju situacije po svaku cenu.

"Mi smo imali i jednu određenu vrstu razumevanja iz dela zapadnog dela međunarodne zajednice, koje se odražava u rečima specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara, nekoliko dana nakon 10. decembra, kada je ovaj vid protesta Srba na severu Kosova i Metohije započeo, koji je rekao da postoji legitimna zabrinutost Srba na severu Kosova i Metohije", podsetio je Starović.

Međutim, objašnjava da nekada uticaj velikih sila nije linearan i nije jednoznačan.

"U tom smislu, ne mogu da znam ko sve tačno šapuće na uho Aljbinu Kurtiju, da li možda oni isti kao i gospodinu Sakašviliju 2008. godine, a znamo kako se to završilo. U krajnjoj liniji, mi znamo čija je odgovornost povlačenje tih jednostranih poteza. To je odgovornost privremenih institucija u Prištini, a na nama je da ukažemo koliko su ti procesi štetni", kaže Starović.

Diplomatija i crvene linije Beograda

Što se tiče mehanizama koji su na raspolaganju Beogradu, Starović kaže da se mora posegnuti pre svega za diplomatskim mehanizmima.

"Moramo biti i jesmo u neprestanoj komunikaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice. Moramo biti i mudri, i odmereni i odgovorni, ne smemo nasedati na provokacije kojima smo izloženi, uz jasne crvene linije da nećemo dozvoliti fizičko ugrožavanje života naših sunarodnika", poručio je Starović.

Polarizacija i podrška birača

Kovačević objašnjava da Kurti koristi zaoštravanje situacije između Srba i Albanaca da bi dobio veću podršku birača i da je on zapravo rastao na polarizaciji, sukobljavanju i udaljavanju od rešenja.

Samoopredeljenje je i dalje, uprkos padovima, najjača politička opcija, ukazao je Kovačević.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво