Читај ми!

Vučić: Priština odbija da se ponaša u skladu s međunarodnim pravom, to brine

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da nas čeka mnogo komplikovana situacija na KiM, posebno od 21. kada Albanci misle da naplaćuju kazne protiv pravno. I to je bila glavna tema sa Lajčakom i Boreljom, kaže Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da je Lajčak ostao i malo duže na sastanku da "vidimo da li postoji neki način da se dođe do nekog kompromisnog rešenja".

"U ovom trenutku ga ne vidim, pošto Priština odbija da se ponaša racionalo i u skladu sa međunarodnim pravom. Kurti pokušava jednostranim potezima da suštinski i de fakto protera Srba sa njihovih ognjišta", istakao je Vučić.

To, kaže, brine i to je nešto što ne može da vas ostavi ravnodušnim i zbog čega ne možete da se bavite drugim dobrim stvarima.

"Čeka nas veoma komplikovana situacija na KiM, posebno 21.novembra kada Albanci misle da naplaćuju kazne suprotno Briselskom sporazumu", poručio je predsednik.

Rezultat sastanka Borelja i Lajčaka sa Kurtijem je - ništa  

Predsednik Srbije rekao je da je rezultat sastanka predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem - ništa.

"Borelj i Lajčak su razgovarali sa mnom o tome šta su imali kao predmet razgovora sa Kurtijem i nisu bili optimistični. Kao što sam znao unapred. Pitao sam da mi dozvole da pogodim šta je rezultat i pogodio sam - rezultat je ništa", kazao je predsednik.

Vučić naglašava da Priština misli da nastavi na silu, da vrši dodatni pritisak protiv srpskog naroda da nastave, kako kaže, da maltretiraju naš živalj.

Na pitanje da li su Borelj i Lajčak dali neki konkretan predlog za rešenje situacije posle povlačenja Srba iy kosovskih institucija, Vučić kaže da je teško pronaći racionalan predlog u trenutku kada znate ko je kriv.

"Znate da je to Kurti, ali on ima zaštitu veoma moćnih zemalja koje mu kažu samo teraj svoje. Tako da šta može da uradi Borelj, Lajčak, Kurti može da uradi šta god hoće, uvek će imati podršku Nemačke i Velike Britanije", navodi predsednik.

Komentarišući poziv Vjose Osmani da se odredi datum izbora za nove gradonačelnike četiri opštine na severu KiM nakon ostavki Srba, predsednik kaže da time samo hoće da nam kažu da hoće da proteraju srpski narod sa severa.

"Na tim izborima ne može da učestvuje više od 1.500 ljudi, taman onoliko koliko ima Albanaca, Bošnjaka i dovešće 200 Srba koje plaćaju. Ostali neće izaći i to ništa neće značiti za Srbe. Ali to znači da oni ne žele Srbe u sistemu, već žele da ih proteraju sa KiM. Neće Srbi napuštati KiM, ali vam to govori kolika je njihova želja da izazivaju nerede i haos. Jasno vam je da se spremaju za to i da ih neko, u tim prljavim ratnohuškačkim namerama podržava", naglasio je predsednik. 

Vučić je preneo da je imao važne sastanke sa više francuskih kompanija koje rade već u Srbiji ili nameravaju da dođu da rade.

Prema njegovim rečima Francuska se na listi zemalja po nivou trgovinske razmene popela sa 13 na 11 mesto.

U prvih devet meseci trgovinska razmena je 1,3 miliajrdi evra, a očekujemo da do kraja godine bude na dve milijardi evra", objasnio je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Parizu gde prisustvuje mirovnom forumu, sastao se na radnom ručku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво