Читај ми!

Вучић с Лајчаком и Борељом: Најважније је да ЕУ остане при чврстом ставу о обавезама Приштине

Председник Александар Вучић, који борави у дводневној посети Паризу где присуствује мировном форуму, рекао је да је имао отворен разговор на радном ручку са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепом Борељом о актуелној ситуацији на КиМ, европском путу наше земље, али и усклађивању спољне политике Србије са ЕУ.

Вучић је на Инстаграм профилу "buducnostsrbijeav" написао да је на радном ручку са Борељом и Лајчаком истакао да је од највећег значаја да европске институције и земље чланице ЕУ остану при чврстом ставу да Приштина коначно треба да крене да испуњава преузете обавезе, што се, пре свега, односи на формирање Заједнице српских општина, чиме би и у пракси показали наводну приврженост наставку дијалога и решавању свих отворених питања.

"Сагласили смо се да је неопходно спустити све тензије, смирити напетости и рационално решавати проблеме, на чему Србија увек инсистира", наводи се у Вучићевој објави.

Борељ и Лајчак су у Паризу разговарали и с премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а теме су, како преносе приштински медији, биле примена одлуке о регистарским таблицама, дијалог две стране, као и најновији развој ситуације на Косову и Метохији.

Борељов портпарол Петер Стано изјавио је да одвојени састанци с Вучићем и Куртијем имају за циљ продужетак напора Уније да помогне странама да смање тензије и направе напредак у дијалогу у коме ЕУ посредује.

Раније данас, председник Вучић се у Паризу састао са председницом Мађарске Каталин Новак.

Током посете Паризу, Вучић се јуче састао са францускоим председником Емануелом Макроном, с којим је, како је рекао, имао најсадржајнији разговор у односу на све досадашње.

Вучић је рекао да је с Макроном разговарао о многим важним темама, а тако и о КиМ.

У наставку посете, председник Вучић присуствоваће панелу "Унилатерализам упркос рату", на којем ће бити Макрон, председник Аргентине Алберто Фернандез, председник Гвинеје Бисао Умаро Ембало и албански премијер Еди Рама.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво