Читај ми!

Vučić: U poslednje 24 godine nikad u težoj situaciji, rad BIA važan

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da se Srbija u poslednje 24 godine nije nalazila u ovako teškoj situaciji u kakvoj je danas, a da pri tom nije nikome ništa uradila, da nas u budućnosti čekaju teški izbori i mnogo problema, te da živimo u vremenu u kojem je aktivnost Bezbednosno - informativne agencije najvažnija, posebno prema spoljnom faktoru.

Vučić je obraćajući se na svečanosti u BIA gde je obeleženo s 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove, i 20 godina od osnivanja Agencije kakva je danas, kazao i da je Beograd poslednjih nedelja poput Kazablanke - "kada imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate u stopu, a kada imamo goste sa zapada onda otkrivamo one druge koji njih prate u stopu".

"To govori koliko su zainteresovani, ne jedni za druge, već i za ovo parče naše zemlje koje bi želeli da sačuvamo za sebe i naše pokoljenje. Ovoga puta sasvim bez naše krivice uvučeni smo u začarani krug iz kojeg nema izlaza", rekao je on. Vučić je ukazao na plan Šolc-Makron za rešenje Kosova o kojem su se, kaže, svi već izjasnili da su za ili protiv, a da ga niko nije ni video.

Rekao je da ga je on video i da je dogovor da ne ide u javnost još neko vreme.

"Svi su već izneli svoj stav i u takvim uslovima je teško nešto raditi, teško je delovati kada imate podeljenu javnost o onome što nisu ni videli. Na isti način, sa jednakom podnošljivom lakoćom postupaju i naši partneri sa svih meridijana sveta", konstatovao je on.

Vučić je rekao da ako neko misli da bi bilo dovoljno da Srbija kaže sutra "uvodimo sankcije Rusije", da to nije tako.

"Danas to služi kao motka i malj da nas udaraju po forumima, jer ne mogu većeg i jačeg, pa to rade nama i optužuju nas. Posle svega nekoliko dana rekli bi ili ste za budućnost ili želite da budete na pravoj strani istoriji, to je sintagma koju čujete na sastancima i u ambasadama. A ta prava strana istorije nema veze sa argumentima, već samo da ste na njihoj strani, a ako niste onda niste na pravoj strani istorije", rekao je on.

Vučić je dodao da je za njih prava strana istorije kada bi se Srbija odrekla KiM, jer bi tada navodno dobili mali poklon iako, objašnjava on, neće da kažu šta će to biti, osim da će poklon biti mali.

A ako vam padne napamet da odbijete samoukidanje, onda ste u problemu.

"Ne preti niko danas meni, kao Aleksandru Vučiću, već zbog mesta predsednika Srbije prete neskriveno meni i celoj našoj zemlji i njenom opstanku. Prvi put na ovako otvoren način govorim. Ništa im nije dovoljno", istakao je on.

Teški izbori u budućnosti 

Vučić je skrenuo pažnju kako sada govore da su izbeglice problem, i najavio da će naša zemlja ukinuti bezvizni režima zemljama poput Tunisa sa kojom imamo takav režim već 57 godina.

"Posle 57 godina ukinućemo bezvizni režim samo zato što je to njihov hir, ali nema problema usaglasićemo se. Mislite da će biti dovoljo? Neće biti ni vest. Da uvedemo sankcije zato što njima smeta da postoji jedna zemlja što štrči i želi da ima pravo na slobodno mišljenje, koja nikoga nije ugrozila, nikoga napala, nije kročila na tuđe tle. Nijednu zemlju nismo napali, ali smo bili surovo kažnjeni, surovije od Iraka i Libije, jer njima nisu odvajali teritorije", istakao je on.

Ukazao je da će nas, kada se sve ostavi po strani, čekati teški izbori u budućnosti, kao i mnogo problema.

"Svuda su samo interesi, i tako će i mnogi sa istoka samo da gledaju da budemo što dublje uvučeni u problem, jer kad postoji još jedna zemlja u problemu, time je i njima lakše, a o licemerju ovih sa zapada, da ne govorim", primetio je Vučić.

Zato će, kaže, ostati malo "nas koji imamo samo jednu zemlju, ne mislimo i ne govorimo licemerno - kao jedni -''ako si za sankcije, to je u interesu Srbije'', ili drugi - ''ako si protiv sankcija, ja znam da je to u najboljem interesu''...

"A, ni jedni ni drugi ne razmišljaju o interesima Srbije, i ne pitaju se dokle smo stigli i šta nam je nad glavom, već bi, jedni da se dodvore zapadnim amabasadama, a drugi imaju svoj ''a priori junački satv'', ali ako može po tuđoj grbači. Tu ćete posebno da primetite one koji su mnogo puta bili na vlasti, a nisu smeli da se nakašlju pred stranim državnicima, a ambasadori im određivali kako će vlade da im izgledaju, a danas su strašno postali hrabri i racucnaju dasmo zabroavili kako su se ponasali", rekao je Vučić.

Ukazao je da ga more velike brige, te da je uveren da u poslednjih 23-24 godine nismo bili u ovako teškoj situaciji, a da apsolutno nikome ništa nismo uradili - nikome nismo uzeli nijednu firmu, nikome "na rep nismo zgazili".

"Ali, dođu takva vremena. I u svetu postoje, ne samo kod nas, vunena vremea, a u tim vremenima uloga službe je velika, značajna, i ne samo kao ljudi koji obavljaju važan kontraobaveštajni rad, već i kao onih koji moraju i za koje se računa, ne da rade za Ruse, Amerikance, jedne ili druge Evropljane, već koji znaju da će bez obzira na težinu pritiska i posla, uvek da budu uz svoju Srbiju", rekao je Vučić. 

Dodao je da je svestan da to nije lako, ali da od tog zahteva za BIA, neću odustati.

"Imate fantastične zgrade, uređanje, nova kola, sve što poželite. Dobre plate, uvek može bolje i biće, ali dobre za naše uslove. Ali, državna građevina podrazumeva ljude okrenute državi, svojoj ne tuđoj, i zato vas molim da volite Srbiju, da je čuvate i štitite", poručio je Vučić pripradnicima BIA.

Vučić je podsetio na reči bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, koji je rekao kako se ne može isključivo oslanjati na vojsku, da bi se ostvarili ciljevi nacionalne bezbednosti, već se mora imati jaka civilna služba državne bezbednosti, jednako moćna, snažna u i jednako dobro finansirana.

"Kada je ovo rekao, Obama je imao na umu sve izazove koje mirnodopsko vreme postavlja pred državnu administraciju", rekao je Vučić i dodao da danas živimo u vremenu u kojem je aktivnost naše službe najvažnija, posebno prema stranom faktoru.

Prelomni trenutak koji određuje budućnost 

Direktor Bezbedosno - informativne agencije Bratislav Gašić, obraćajući se na svečanosti  kazao je da upravo zbog težine zadatka koja stoji pred ovom generacijom pripadnika BIA i nepostajanja alternative u pogledu njihovog ispunjenja, ovaj trenutak je jedan od prelomnih koji može da odredi budućnost našeg naroda i države.

"Ovaj trenutak zahteva maksimalan nivo institucionalnog, ali i ličnog angažovanja svih pripadnika. Zahvaljujući pažljivom planiranju i predviđanju razvoja situacije, Agencija je u poslednjih pet godina u pogledu opremljenosti, posebno u najsavremenijim tehničkim sredstvima do neprepoznatljivosti promenila svoj izgled i kapacitete", rekao je Gašić.

Dodao je i da je istovremeno radno okruženje pripadnika podignuto na značajno viši nivo.

"U skladu sa zahtevima posla izgrađeni su novi i renovirani postojeći objekti i prostori koji su Agenciji dati na korišćenje, dok je materijalni položaj pripadnika značajno poboljšan", rekao je Gašić i tim povodom prvenstveno zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije.

Kako kaže, u vrlo složenim geostrateškim prilikama, u uslovima ratnog sukoba na tlu Evrope, već su nastupile promene koje prete da uruše tekovine savremene civilizacije, a posledice su se odrazile i na bezbednosne prilike Balkana koji je, dodaje, tradicionalno opterećen međuetničkim tenzijama.

Kao druge izazove sa kojima se suočavamo, Gašić je pomenuo terorizam, organizovani kriminal, ograničenost energetskih izvora, pandemiju virusa korona i primetio da su sve češće hibridne pretnje.

"Sve to je zahtevalo promenu pravaca, raspoloživih resursa na drugačiji način", objasnio je on.

Kako kaže, Agencija je u cilju ispunjavanja informativne funkcije učinila dodatni napor kako bi na planu zaštite bezbednosti spoljnopolitičkih ekonomskih interesa Srbije obezbedila i analitički obradila relevantne podatke i obaveštenja i učinila ih dostupnim donosiocima odluka.

Dodao je i da su zahvaljujući službi na instititucionalnoj osnovi sačuvani pisani tragovi o prelomnim istorijskim događajima i čestitao svim pripadnicima BIA jubilej, posebno, kako kaže, nagrađenim pripadnicima.

BIA je danas obeležila 20 godina od osnivanja Agencije i 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove.

Predsednik Vučić je po dolasku položio venac na Memorijalni zid na kojem su ispisana imena nastradalih pripadnika BIA-e, kao i saradnika Agencije.

Svečanosti prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво