Читај ми!

Predsednik Egipta u Beogradu – Vučić: Poseta ima istorijski karakter; El Sisi: Volimo srpski narod

U zvaničnoj trodnevnoj poseti Srbiji je šef egipatske države. Ispred Palate "Srbija" organizovan je svečani doček uz najviše počasti za predsednika Abdela Fataha el Sisija, a potom je usledio sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tokom višednevne posete razgovara se o jačanju saradnje, investicijama i trgovini između dve zemlje, koje neguju prijateljske odnose još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih. Potpisan je niz bilateralnih sporazuma i memoranduma o razumevanju, a dva predsednika su posetu nazvala istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima.

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi doputovao je juče u posetu Srbiji. Ovo je prva poseta šefa egipatske države u poslednje tri i po decenije.

Na Aerodromu "Nikola Tesla" priređen je doček na crvenom tepihu, uz postrojenu gardu Vojske Srbije. Avion iz Egipta dopratilo je šest "migova 29", a El Sisiju je dobrodošlicu poželeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ceremonija svečanog dočeka egipatskog predsednika priređena je ispred Palate "Srbija", nakon čega se održao sastanak dvojice predsednika.

Održan je plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta, a predsednik Vučić je uručio odlikovanje šefu egipatske države.

Potpisani su bilateralni sporazumi. Usledio je zatim i Srpsko-egipatski poslovni forum.

Tokom posete Srbiji, El Sisi će razgovarati i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem. 

El Sisi boravi u Srbiji do četvrtka, 21. jula, a povodom njegove zvanične posete, u Beogradu je, u znak dobrodošlice, postavljeno više stotina zastavica u bojama egipatske zastave, duž auto-puta, ispred Palate "Srbija", u centralnim gradskim ulicama, ispred Doma Narodne skupštine...

Abdel Fatah el Sisi je prvi egipatski predsednik koji je došao u Srbiju, posle 35 godina i posete Hosnija Mubaraka u julu 1987. godine.

Očekuje se da će poseta doprineti velikom proboju u bilateralnim odnosima i trgovini između dveju zemalja, koje neguju odlične odnose još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih.

U fokusu razgovora biće razvoj saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара