Читај ми!

Starović: Tokom posete El Sisija biće potpisano 13 sporazuma

U zvaničnoj trodnevnoj poseti Srbiji je, posle tri i po decenije, šef egipatske države Abdel Fatah el Sisi. Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, rekao je za RTS da će poseta predednika Sisija biti veoma bogata, jer se očekuje potpisivanje čak 13 različitih sporazuma i deklaracija.

Poseta predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija, koji je juče posle podne doputovao u Srbiju, biće istorijska, jer 35 godina šef egipatske države nije boravio u Beogradu, pa se očekuje da doprinese velikom proboju u bilateralnim odnosima i trgovini između dve zemlje.

Srbija i Egipat imaju odlične odnose još od vremena kada su predsednici Josip Broz Tito i Gamal Abdel Naser osnovali Pokret nesvrstanih, ali posete šefa egipatske države Srbiji nije bilo još od jula 1987. kada je u Jugoslaviji boravio Hosni Mubarak.

Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, rekao je za RTS da poseta predsednika El Sisija predstavlja prekretnicu u odnosima dve zemlje.  

Podsetio je da Srbija i Egipat imaju dugu tradicuju prijateljskih odnosa i da je u periodu između 1955. i 1987, za 32 godine, bila 31 razmenjena predsednička poseta, praktično jedna godišnje.

"Nakon te 1987. godine, punih 35 godina, nijedan egipatski predsednik nije boravio u Beogradu i u tom smislu ova poseta ima ozbiljan potencijal da predstavlja prekretnicu u našim odnosima, da na temeljia tradicionalnog prijateljstva gradimo nešto novo i korisno", rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, poseta predednika Sisija praktično traje četiri dana, od utorka do petka, i to je izraz jednog poverenja poštovanja koje Egipat ukazuje prema Srbiji.

U sadržajnom smislu, kaže Starović, poseta će biti veoma bogata, jer se očekuje potpisivanje čak 13 različitih sporazuma i deklaracija.

"Za nas su odnosi sa Egiptom od velike važnosti, ne samo što se radi o državi koja je naš prijatelj, nego i zbog činjenice da je Egipat centar arapskog sveta", rekao je Starović.

Egipat se, kaže, trenutno nalazi u fazi ekonomskog zamaha i sve veće svetske sile otimaju za naklonost te zemlje.

To je, navodi, tržište od više od 100 miliona ljudi, država koja je prijemčiva za saradnju na svim poljima.

Obim trgovinske razmene Srbije i Egipta nije tako mali, ali ima veliki potencijal za još bolju saradnju.

"U delegaciji predsednika Sisija nalazi se 120 ljudi, dolazi 30 najuglednijih kompanija, što govori o potencijalima koji su pred nama - to je oblast poljoprivrede, turizma, naučno- tehnološke saradnje, sektor građevine, namenska...", rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, razgovaraće se i o ukidanju viza.

Egipat je, kaže, veliki uvoznik pšenice i kukuruza, što će omogućiti našim proizvođačima,  posle ukidanja zabrane izvoza, da ostvare saradnju. 

Takođe, ta zemlja je i veliki proizvođač veštačkih đubriva i mi smo u prvih šest meseci ove godine ostvarili ne tako mali uvoz, kaže Starović i ističe da i tu postoji dodatni potencijal da se snabdevamo tom robom.

"Sa druge strane, Egipat je veliki proizvođač tečnog naftnog gasa, ali nama nedostaju logistički kapaciteti, mislim da je krajnje vreme da se o tome ozbiljno razgovara kada je reč o nekim perspekitivama", rekao je Starović.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво