Читај ми!

Severna Mitrovica, policija uručuje pozive zbog učešća na protestima kod Jarinja i Brnjaka

Odbornici skupštine opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice i predstavnici policije saopštili su da je u toku uručivanje poziva osumnjičenima u severnom delu KiM po spisku centralnih vlasti u Prištini koje sumnjiče Srbe za "navodno rušenje ustavnog poretka Kosova", pokušaj teškog ubistva i druga krivična dela tokom prošlogodišnjih protesta.

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević rekao je na sednici Skupštine opštine tog grada da su protesti na Jarinju i Brnjaku za koje optužuju Srbe bili mirni i da nije zabeležen nijedan incident, te da su bili isključivo reakcija na, kako je naveo, jednostranu odluku Prištine kojom je ukinuta sloboda kretanja Srbima na severu.

Ocenio je da je zabrinjavajuće to što prištinske vlasti prave spiskove Srba koji su protestovali u septembru na Brnjaku i Jarinju i da je vlada tadašnjom odlukom zapravo poslala poruku da ne razmišlja o građanima na severu.

"Situacija u bezbednosnom sektoru nikad nije bila teža. Do sada ovakvu situaciju nismo imali, da jednostavno ne postoji komunikacija sa centralnim nivoom, sa centralnim vlastima, da jednostavno centralne vlasti ne tretiraju opštine sa srpskom većinom ravnopravno sa ostalim opštinam", rekao je Radojević u obraćanju odbornicima.

Postavlja pitanje da li su građani u ovim opštinama ravnopravni građani, kao i svi ostali građani KiM.

"Sa pravom se postavlja to pitanje. Naša je obaveza da i mi to pitamo Prištinu", kazao je Radojević, tvrdeći da se "takve odluke ne donose ako se razmišlja o interesima građana".

Vršilac dužnosti komandira policijske stanice Mitrovica Sever, major Goran Živković, potvrdio da na spiskovima ima 58 osoba osumnjičenih za "rušenje ustavnog sistema Kosova".

"Na ostalim spiskovima je 14 osoba osumnjičenih za pokušaj teškog ubistva. To je na teritoriji celog severnog dela - Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Mitrovica. Stanicama su data imena da podele pozive tim licima, stanica na tome radi, to nikakva tajna nije. O kakvim se predmetima radi, stanica nije upoznata sa elementima krivičnih dela, niti u koje su vreme urađena, ni kada je rađeno, mi nemamo te podatke", istakao je Živković u obraćanju odbornicima.

"Kurtijev spisak za eliminaciju Srba"

Odbornik Nebojša Milanović rekao je ne sednici posvećenoj bezebednosnoj situaciji u Mitrovici da će "spisak Srba za eliminaciju koji su sastavili gospodin Kurti i njegova Uprava za teške zločine imati teške posledice na poverenje Srba u kosovske institucije, a pogotovu na saradnju sa tim institucijama".

"Samo jedno hapšenje sa spiska, situacija će izgubiti kontrolu. Šta posle i ko će biti kriv za takve postupke?", upitao je Milanović i dodao da izražava "duboko žaljenje i protest", predloživši formiranje Radnog tela koje će sačiniti akt a koji će biti dostavljen na adrese svih međunarodnih institucija i premijera Aljbina Kurtija.

Vršilac dužnosti komandira stanice Mitrovice sever major Živković je odbornike obavestio da je bezbednosna situacija u tom delu KiM zadovoljavajuća i da nije bilo međunacionalnih incidenata, kao ni teških krivičnih dela.

"U toku četiri meseca imamo 78 slučajeva otvorenih od januara do kraja aprila 2022. godine. Imamo po šest slučajeva pretnji i teških krađa, 11 slučajeva nasilja u porodici devet predmeta uništenja i oštećenja imovine. Rasvetljavano je 60 odsto prijava protiv NN lica", naveo je Živković.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво