Читај ми!

Ambasador Švedske u Srbiji: "Zelene javne nabavke" su važne, nije uvek ključna najniža cena

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je za RTS da je ta država povećala podršku lokalnim samoupravama i civilnom sektoru sa više od 5,5 miliona evra kako bi podržala reformske napore Vlade i promovisala demokratizaciju, transparentnost i odgovornost. Istakao je važnost "zelenih javnih nabavki". Nije uvek ključna najniža cena, ponekad mora ekološki efekat da se uzima u obzir, poručuje Lundin.

Švedska i Srbija imaju dugogodišnju saradnju u oblastima razvoja civilnog društva i lokalne samouprave. Ambasador Jan Lundin je za Jutarnji program istakao da dve zemlje rade zajedno na održivom razvoju sa stalnom konferencijom gradova i opština i razvijaju razne projekte i edukacije o tome kako se može bolje boriti u vreme vanredne situacije.

Napominje da je Srbija imala strašne poplave, a da u Švedskoj imaju problem s požarima i da i oni mogu učiti od nas.

Istakao je da se, kako je rekao "moramo dosta boriti na lokalnom nivou i da tu ima dosta da se nauči". Dodaje da je važna rodna ravnopravnost gde su socijalne vlasti na lokalnom nivou ključne,  zatim generalno životna sredina, jer, kako ukazuje, vazduh u Beogradu nije uvek najčistiji, ali da ima i drugih gradova u Srbiji sa lošim vazduhom.

Naglasio je podršku civilnog društva za projekte u Srbiji. Naveo je da će "Boš" imati fond sa švedskim parama preko tendera sa civilnim društvom i organizacijom "Crta" koja se bavi istraživačkim novinarstvom i monitoringom izbora i da će dobiti oko milion evra.

"Vi imate oko 167 opština u Srbiji. Mi radimo tako da izaberemo nekoliko pilotnih opština i oni će tada preko stalne konferencije moći da prošire ono što su prethodno naučili", objašnjava Lundin na koji način će lokalne samouprave dobijati sredstva.

Ukazuje i da su ovo vremena internet komunikacije i da tada mogu da učestvuju sve opštine.

"Dosta sam zadovoljan, mi radimo i sa vašom Vladom, 15 godina smo radili s policijom,  dosta se tu poboljšalo što se tiče kriminalne tehnike, radimo odlično s Ministarstvom za životnu sredinu, sa gradom Nišom u vezi prečišćavanja otpadnih voda. Mislim da su to oblasti ključne za evropsku integraciju. Koordiniramo pomoć unutar EU i učestvujemo u parama koje dolaze iz Brisela. Nastavićemo dok Srbija nije član EU", naglasio je švedski ambasador.

Zelene javne nabavke

Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida) potpisala je sporazum sa Nacionalnom asocijacijom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o podršci u sprovođenju projekta "Efikasne javne nabavke u službi ekonomskog razvoja" sa ukupnim budžetom od 1,36 miliona evra.

Lundin ističe da Srbija već godinama radi s javnim nabavkama, ali da će oni s NALED-om pogledati fenomen "zelene javne nabavke".

"Nije uvek ključna najniža cena, ponekad mora ekološki efekat da se uzima u obzir. Kad kupujete autobus, bolje je kupiti električni autobus malo skuplji, nego dizel koji košta manje, jer dugoročno će biti veći značaj jer manje će ljudi umreti od lošeg vazduh", smatra ambasador.

Dodaje i da je to u toku u Srbiji i da se mora dalje razgovarati, jer ima i iskustava u Švedskoj koja mogu da pomognu.

"Vi još uvek mnogo zavisite od uglja, a EU će podržavati izlazak iz tzv. ugljenog doba. Nije Srbija jedina u Evropi koja ima takav profit, ali sad se otkrivaju drugi izvori,  jadarit je odličan izbor", ističe Lundin.

Pomoć civilnom društvu

Švedska izdvaja za nastavak pomoći civilnom društvu oko tri miliona evra

Što se tiče civilnog društva smatra da je ono ključno za sve i da zato podržavaju civilno društvo u Srbiji.

"Bez civilnog društva  demokratija će lošije da funkcioniše. Prirodno je da Švedska to podržava. 'Boš' prima pare od nas, ali mora da distribuira te pare na projekte. Imamo revizore koji prate kako se ta sredstva troše i važno je da se ta sredstva ne zloupotrebljavaju", zaključio je ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво