Status kandidata za EU do kraja godine

Tehnički je moguće da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja 2009. godine, ocenila je profesorka Fakulteta političkih nauka Tanja Miščević. Molba za status kandidata je politička odluka države.

Srbija tehnički gledano može dobiti status kandidata za članstvo u EU do kraja 2009. godine, pod uslovom da aplikacija krene što pre i da svi poslovi koji su u rukama administracije budu urađeni što efikasnije, ocenila je u intervjuu agenciji Beta profesorka Fakulteta političkih nauka Tanja Miščević.

Povodom najava da će Vlada Srbije podneti molbu za kandidaturu za članstvo u EU do kraja juna, Miščević je ocenila da administracija Srbije ima kapaciteta da uradi svoj deo posla, ali da se ne sme zaboraviti da proces evropskih integracija podrazumeva i ispunjavanje političkih i drugih uslova, među kojima je i ostvarivanje pune saradnje sa Tribunalom u Hagu.

Miščević, koja je bila direktorka Kancelarije za evropske integracije, istakla je da molba za status kandidata predstavlja "političku odluku" države da jednog dana postane članica EU.

Proceduralno je bilo moguće da Srbija podnese molbu za status kandidata za članstvo u EU još prošle godine, kada je potpisala Sporazum o stabilizaciji i priruživanju Uniji.

Miščević je, međutim, ocenila da ne bi bilo politički pametno da se podnese molba za status kandidata u Uniji pre nego što se krene u primenu SSP-a, odnosno njegovog prelaznog trgovinskog dela.

Procedura podnošenja kandidature 

Molba za status kandidata podnosi predsedavajućoj državi koja to pitanje stavlja na dnevni red sastanka Saveta ministara. Savet uzima u razmatranje aplikaciju i traži od Evropske komisije da napravi izveštaj o mogućnosti da država postane kandidat za članstvo.

"Izveštaj Komisije dat je kao jedan ogroman upitnik koji se upućuje u državu koja je podnela molbu za kandidaturu. Tu je momenat uzbrzavanja procesa. Tu se može dobiti ili izgubiti jako puno vremena u zavisnosti od toga kakvi su kapaciteti države", rekla je Miščević.

Na osnovu odgovora države, Evropska komisija preporučuje Savetu ministara da odobri status kandidata i tom prilikom predlaže "otvaranje ili neotvaranje pregovora".

Komisija ne izdaje svoje mišljenje ako nije pozitivno. Problem je, međutim, što postoji i praksa davanja statusa kandidata za članstvo bez otvaranja pregovora, što je slučaj sa Makedonijom koja je kandidat, a još nije ušla u te pregovore.

Miščević je ocenila i da predstojeći izbori za Evropski parlament neće omesti evropsku integraciju Srbije, jer u ovoj fazi odnosa sa EU Evropski parlament nema "značajno mesto".

"Treba pustiti da ti izbori teku kako valja jer se aplikacija podnosi predsedavajućoj zemlji, odnosno Savetu ministara. Ne smatram da izbori za Evropski parlament treba da predstavljaju ograničavajuću okolnost.

"Da je tako, onda bismo celu ovu godinu mogli da sedimo skrštenih ruku", ocenila je bivša direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво