Mihajlović: Gradiće se 8.022 stana za pripadnike snaga bezbednosti

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje će se ove i iduće godine graditi 8.022 stana za pripadnike snaga bezbednosti ukupne vrednosti 325 miliona evra.

Zorana Mihajlović je u Skupštini Srbije, obrazlažući izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripednike snaga bezbednosti, kazala da se izmene donose kako bi se proširio krug lica na koje se projekat odnosi - borce, porodice palih boraca, vojne invalide i mirnodopske vojne invalide.

Prema njenim rečima, u Vranju se gradi 186 stanova, Nišu 190, Kraljevu 200, Kragujevcu 216, u Novom Sadu će to biti 548 i Sremskoj Mitrovici 190.

"Mi smo već krenuli sa 1.530 stanova, očekujem da ove i naredne godine počne izgradnja ukupno 8.022 stana. Vrednosti sa kompletnom infrastrukturom je 325 miliona evra, a država je obezbedila lokalnim samoupravama novac da srede spoljnu infrastrukturu", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će cene ovih stanove, ne uključujući PDV, iznositi 400 evra u Vranju i Kraljevu, u Nišu 450 evra, u Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici 430 evra, u Novom Sadu i Beogradu 500 evra.

Mihajlović kaže da će se, s obzirom da bi mnogi voleli da kupuju jeftinije stanove, jer nije reč o socijalnim stambenim jedinicama koje se poklanjaju, jedna od izmena odnositi na to da prioritet kupovine stanova u Beogradu imaju oni koji već žive na toj teritoriji.

"Ovo je važan projekat za Srbiju, ne samo zbog toga što ćemo graditi stanove, već i zbog toga što je jednako važan za privredu i stavarnje mogućnosti da domaća preduzeća mogu da učestvuju u izgradnji", rekla je Mihajlović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 23. jul 2019, 12:42) - Професионални официр [neregistrovani]

Лоше решење

Ваши станови су ми били неопходни кад сам био млад старешина. Генерално, скроз лош концепт и расипање пара. Која то још земља у свету на тај начин поклања станове? Трајно решење треба да обухати:
1.Изградњу великих војних база;
2. Изградњу великих војних насеља са службеним становима, школама, вртићима, друштвеним саржајима.
На тај начин место службовања и прекоманда постају небитна ствар јер је породица официра збринута. А не, као што маса колега избегава школовање, да не би добили прекоманду и растурили породице јер су подигли кредите за станове. Ово је концепт свих савремених армија као што су Руска; Америчка и Кинеска.

Виске плате су важне, али још важније је старешини обезбедити услове живота достојног човека и на тај начин омогућити да врше своју дужност без приватних и породичних проблема.