Izbori za Evropski parlament, glasalo se u Beogradu i Subotici

Građani Srbije sa srpsko-mađarskim i srpsko-hrvatskim dvojnim državljanstvom učestvovali su na izborima za Evropski parlament.

U Srbiji je aktivno registrovano 27.199 birača sa hrvatskim državljanstvom: na području Beograda ima 14.770 birača, dok je na području Vojvodine popisano 12.429 birača.

Osim u ambasadi Hrvatske u Beogradu, glasalo se i u konzulatu Hrvatske u Subotici do 19 časova.

U Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici danas je glasalo ukupno 634 birača.

Građani su se opredeljivali između 33 liste sa 396 kandidata za 12 poslaničkih mesta u parlamentu EU.

Hrvoje Vuković, konzul Republike Hrvatske u Subotici je ranije danas naveo da hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Srbiji mogu da glasaju u konzulatu Hrvatske u Subotici uz prikaz ličnog dokumenta.

Mađarskoj pripada 21 stolica u EU parlamentu, a takmiči se devet lista stranaka i koalicija.

U Srbiji je registrovano 70.700 birača koji su imali priliku da se izjasne putem pošte ili na dan izbora. Oni su mahom odabrali da glas pošalju poštom. Otuda, ispred mađarskog konzulata danas nije bilo gužve.

"Registrovani birači će do 19.00 časova moći da u konzulatu predaju svoje koverte koje su dobili na kućnu adresu u Srbiji. Takođe, birači koji su se izjasnili da će glasačke listiće preuzeti u konzulatu Mađarske u Subotici – ukupno 584 moći će da obave svoju građansku dužnost do 19.00 časova uz prikazivanje važećeg ličnog dokumenta bilo srpskog ili mađarskog", objasnio je danas generalni konzul Mađarske u Subotici.  

Pored onih sa državljanstvom Hrvatske i Mađarske, mogli su da glasaju i oni sa bugarskim, u Nišu.

U većini članica Evropske unije održani su izbori za Evropski parlament, a večeras su objavljeni i prvi rezultati. Za budućnost Starog kontinenta glasali su birači iz 21 zemlje Unije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво