Sastanak u Berlinu iza zatvorenih vrata – "otvaranje diskusije, a ne donošenje odluka"

Jedna od tema sastanka o Zapadnom Balkanu koji se održava u Berlinu je "pitanje odnosa Srbije i Kosova i kako da se to pokrene sa mrtve tačke", izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel. Francuski predsednik Emanuel Makron je istakao da u dijalogu Beograda i Prištine ne bi trebalo propisivati rešenja. Nakon zvaničnog sastanka razgovori nastavljeni radnom večerom.

"Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koorganizatorom samita o Zapadnom Balkanu, pred početak tog sastanka.

Samit, dodala je kancelarka, takođe nije zamena za Berlinski proces, niti za pristupne pregovore, već dobra prilika da se razmene mišljenja o situaciju u regionu.

Merkelova je rekla da Nemačka i Francuska podržavaju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da je pozitivan razvoj regiona u evropskom interesu.

Istakla je da sastanak prestavlja zajedničku inicijativu koju su dogovorile Nemačka i Francuska, svesne svoje obaveze prema evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

"Ovaj skup se neće baviti pristupnim procesom, jer njime upravlja Evropska komisija, ali će se baviti analiziranjem stanja u regionu", rekla je Merkelova, dodajući da je cilj da se sagleda po se kojim pitanjima može dati impuls za napredak.

Prema njenim rečima, Nemačka i Francuska žele zajedno da pokažu da osećaju obavezu prema razvoju regiona, i da su svesne da je pozitivan razvoj regiona u evropskom interesu.

Merkel je rekla da su poslednjih meseci viđeni hrabri koraci oko rešenja pitanja imena Severne Makedonije, koji daju nadu da se dugoročni konflikti u regionu mogu rešavati.

"Razmotrićemo gde postoje problemi. Jedna od tema koja će se naći na dnevnom redu sastanka, a posebno i na radnoj večeri je pitanje odnosa Srbije i Kosova – kako možemo pomoći i kako možemo napredovati po pitanju problema koji se trenutno čine nerešivim. Imali smo uvođenje taksi koje nisu pokazatelj u ispravnom smeru", naglasila je Merkelova.

Dodala je da je cilj da se čitav region razvija zajedno, i naglasila da ne mogu biti sklapani sporazumi koji bi bili na teret drugih, odnosno imali negativan uticaj na druge. 

Makron: Nema propisivanja rešenja 

Francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da će se na prvom mestu razgovarati o potrebi obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine, i to, kako je istakao, bez tabua i propisivanja rešenja.

"Želimo da sagledamo sva rešanja, da spustimo strasti u debati i omogućimo napredak bez tabua ", poručio je Makron.

Francuski predsednik kaže da je želja da se sagledaju sve opcije u odnosima Beograda i Prištine. 

"Prva i osnovna tema je razgovor o konkretnom slučaju između Srbije i Kosova, bez da se propisuju rešenja", izjavio je Makron na pres konferenciji.

Francuski predsednik je kao još jedan od fokusa razgovora u Berlinu naveo opštu stabilnost u regionu i važnost saradnje Francuske i Nemačke u tom pravcu.

"Ne radi se trenutno o proširenju i politici proširenja, već o politici stabilnosti koju želimo da imamo u regionu. To za Francusku predstavlja strategiju ponovnog angažovanja, koju danas želim da predstavim našim partnerima", poručio je Makron.

On je podsetio da je Francuska bila veoma angažovana u regionu devedesetih godina.

"Naša želja je da možemo da radimo zajedno na politici stabilnosti u četiri glavna pravca: ekonomski i društveni razvoj, bezbednost uz inicijativu koju smo pokrenuli pre 18 meseci protiv šverca i drugih inicijativa da bi ojačale naše zajedničke akcije u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala ili neregularne imigracije", izjavio je Makron.

Makron je zaključio da do stabilnosti na Zapadnom Balkanu može doći kroz regionalnu agendu, veću integraciju i saradnju među zemljama sa Balkana.

"Niko nema koristi od tenzija koje su se ponegde stvorile između jednih i drugih", zaključio je Makron.

Sastanak je počeo oko 18 časova iza zatvorenih vrata sedišta nemačke kancelarke. Osim predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, sastanku prisustvuju i lideri BiH, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i predstavnici privremenih institucija u Prištini.

Skupu, takođe, prisustvuju i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, kao i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenović i Marijan Šarec.

Na Instagram profilu "Budućnost Srbije" objavljena je fotografija na kojoj su Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sa Angelom merkel uz komentar da su u toku konsultacije u užem formatu sa merkelovom i Mogerinijevom pre radne večere. 

Kosovski predsednik Hašim Tači na otvaranju samita govorio je o odnosima između Beograda i Prištine, i prema njegovim rečima, "pomirenje će biti nemoguće dokle god Srbija, a i Bosna i Hercegovina ne priznaju nezavisnost Kosova".

"Potrebne su nam hrabre odluke iz zemalja regiona, koje se neće desiti sve dok ne postoje odlučne i strateške odluke Evropske unije i država članica. Čak i pomirenje će biti nemoguće sve dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju nezavisnost Kosova ", rekao je Tači, a objavljeno je na njegovoj Fesjbuk stranici.

Haradinaj je naveo da priznanje predstavlja polaznu tačku za napredak, uz opasku da to nije i krajnja tačka, napisao je na svom Fejsbuk profilu. Zahvalio je Nemačkoj na salnoj podršci "pravu Kosova na državljanstvo i teritorijalni integritet kao uslov za mir u regionu". 

Inače, tokom dana je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini u Berlinu imala bilateralne sastanke sa liderima "zapadnobalkanske šestorke". Razgovaralo se o situaciji u regionu i istakuta je opredeljenost za regionalnu saradnju, navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, tom kontekstu je Sporazum iz Prespe označen kao istorijski primer. Takođe, razgovaralo se o napretku i budućim perspektivama na putu "zapadnobalkanske šestorke" ka EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije preveliki optimista kada je reč o samitu u Berlinu, ističući da će sa predstavnicima Prištine nastaviti razgovore čim se ukinu takse na srpsku robu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво