Šarović sa zvaničnicima EU: Priština hitno da ukine takse

Uvođenjem carinskih barijera na robu iz BiH i Srbije, nije narušena samo trgovina nego i stabilnost regiona jer ovakvi potezi vode u dezintegracione procese i nazadovanje, rečeno je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa ministrima nadležnim za trgovinu zemalja Jugoistočne Evrope u Berlinu.

Šarović se sastao sa ministarkom poljoprivrede i hrane Nemačke Julijom Klekner i komesarom Evropske komisije Vitenis Andriukaitisom, a u razgovoru je naglašeno da jednostrano uvedene prepreke u međusobnoj trgovini zemalja CEFTA Sporazuma moraju odmah biti stavljene van snage, kako se u pitanje ne bi doveo postignuti napredak, integracija i razvoj regiona Jugoistočne Evrope, prenela je regionalna televizija N1.

Uklanjanjem barijera u trgovini, promocijom saradnje i jačanja veza među zemljama Zapadnog Balkana promoviše se i ubrzava ekonomski rast i razvoj društva u celini i taj proces nema alternativu, istakao je Šarović.

Iako postoje naznake da vlast u Prištini već razmatra mogućnost da izađe u susret zahtevima koje su upućene sa raznih strana, zvaničnici Evropske komisije i Nemačke su saglasni da rešenje za prevazilaženje ovakvih dezintegracijskih procesa neće moći biti ostvarivo bez konkretnog uključivanja Evropske komisije.

Šarović je informisao sagovornike da je, i pored unilateralno uvedenih trgovinskih barijera, Bosna i Hercegovina održala stalnu komunikaciju sa vlastima u Prištini i najavio skori susret i bilateralne razgovore dve strane u cilju ukidanju uvedenih mera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво