Male prodavnice na udaru prištinskih mera, zaustavljeno 20 šlepera

Posledice odluke vlade u Prištini da uvede carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH videće se kada se isprazne magacini. Cena hleba je već skočila za trideset odsto. Iz kosovske vlade pozivaju potrošače da bojkotuju robu iz centralne Srbije. Albanski mediji su objavili snimak na kojem se vidi kako se u Kačaniku organizovano spaljuje srpska roba. Dvadesetak šlepera punih robe "vraćeno" u crntralnu Srbiju.

Nakon povećanja takse od deset odsto na robu iz Srbije i BiH, usledila je i nova odluka prištinskih vlasti. Posle neuspeha Kosova da uđe u članstvo Interpola, takse su podignute na sto odsto. Osude su stigle i iz Srbije i iz EU.

Ovim merama su, kako javlja dopisnik RTS-a, posebno pogođene male trgovine. Veće prodavnice imaju još robe u magacinima, pa odolevaju ovim merama. Međutim, i u njima se očekuje drastični rast cena po pražnjenju magacina.

Snežana Sojević u prodavnici ima još zaliha, tako da još nema poskupljenja. "Očekujemo poskupljenje svakog dana. Narod je revoltiran i mislim da će ova mera najviše pogoditi narod, kako srpski, tako i albanski. Pogodiće narod, a ne političare", rekla je Snežana. 

U kosovskoj vladi ističu da je prepolovljeno dopremanje robe i da su mere počele da daju rezultat, pa će verovatno zalihe biti brzo ispražnjene.

Hleb je poskupeo u mnogim sredinama, kao i brašno, ulje, kvasac, so, šećer. Cena hleba veća je za 30 odsto i iznosi između 40 i 50 centi.

Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci rekao je dnevniku "Zeri" da je od jutros, posle uvođenja novih mera, "vraćeno" najmanje 20 šlepera robe.  

U Prištini smatraju da će Beograd i dalje nastaviti da se ponaša kao do sada i da nema dogovora o funkcionisanju integrisanih prelaza, neukidanju duplih carinskih pečata, nepriznavanju porekla robe i nepriznavanju sanitarnog i fitosanitarnog dokumenta, koji su izdale prištinske institucije.

I zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj je kasno sinoć objašnjavao meru, navodeći da je to odgovor Prištine na zahtev o članstvu u Interpolu. Kaže da se odluka vlade odnosi i na pristup koji je, kaže, Srbija imala poslednjih deset godina prema Kosovu jer tvrdi da vrši stalni diplomatski pritisak, što se ogleda i u tome što su neke zemlje povukle priznanje Kosova.

Hodžaj je rekao i da Beograd interesuje samo da Kosovo ima za svoju "komercijalnu koloniju u kojoj će prodavati svoje proizvode". Dnevno se Srbiji, ukazuje, nanosi šteta od milion i po evra.

Bekim Jašari, predsednik Opštine Srbica (Skenderaj), u kojoj živi deo Srba, ohrabrio je opštinsku inspekciju da budu uklonjeni proizvodi iz tamošnjih prodavnica, a koji dolaze iz centralne Srbije.

On kaže da je "zdravlje građana, a posebno dece" u njihovom interesu.

Priština, inače, poziva i na potpuni bojkot srpskih proizvoda. Mediji na Kosovu objavili su snimak građana koji su u Kačaniku organizovano spaljivali srpsku robu.

Povodom reagovanja EU, Priština traži da Unija "bude uravnotežena i ne reaguje jednostrano".

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво