Приштина подигла таксе на српске производе на 100 одсто

Приштинске власти подигле су таксе на српске производе на 100 одсто, образлажући такав потез "агресивном кампањом против Косова", саопштио је заменик премијера Косова Енвер Хоџај. Заменик Рамуша Харадинаја је најавио и додатне мере. Новим мерама обухваћени и производи из Босне и Херцеговине.

"Како би заштитила виталне интересе, косовска влада је подигла царинске дажбине на 100 одсто", написао је Хоџај на Твитеру.

Драстично повећање такси подржао је премијер Рамуш Харадинај, који је рекао да "споразум Цефта не функционише". 

"Ова одлука ступа на снагу одмах и институције су обавезне да је одмах спроведу", рекао је Харадинај.

Харадинај је, како преноси приштински дневник Експрес, навео и да је министарству трговине наложио и да "одмах забрани" промет робе на којој се Косово не помиње као "Република Косово".

Заменик косовског премијера и министар спољних послова Беџет Пацоли тврди да одлука о стопостотном повећању таксе на робу из централне Србије није уперена против српског народа који живи на Косову.

Пацоли је на свом Фејсбук профилу написао да се иста мера односи и на робу из БиХ, која се, како је навео, према Косову понаша у складу са политиком Србије.

"Надам се да ова мера неће утицати на повећање цена основних производа на Косову. Ми ћемо водити рачуна о трговцима, произвођачима и грађанима, а све што је наведено у владиној одлуци мора бити примењено у пракси", навео је Пацоли.

Одлука косовске владе једногласна

Пацоли је написао и да је одлука донета једногласно баш, како каже, као што је јединствена владајућа коалиција.

На тај начин Пацоли је отклонио сумње појединих медија да је током гласања о увођењу стопостотног пореза Србији и БиХ био уздржан.

Наиме, на фотографији са седнице косовске владе, коју су објавили приштински медији, Пацоли у том тренутку није имао подигнуту руку па су се медији питали да ли је Пацоли гласао за одлуку о повећању такси или је остао уздржан.

Председник косовске Агенције за бизнис Агим Шахин изјавио је да одлука владе тзв. Косова представља "директан израз реваншизма" Приштине према Београду, који, каже, блокира косовске производе.

Шахин је за приштински портал Телеграфи рекао да у овој ситуацији треба наћи алтернативу за увоз, и да би то могле бити Албанија, Македонија или нека друга земља са којом Приштина има сарадњу.

Косовска привредна комора верује да ће одлука о повећању такси утицати на повећање локалне производње, повећати запосленост и, како се наводи у саопштењу, побољшати квалитет живота грађана на тзв. Косову.

Новим мерама обухваћени су и производи из Босне и Херцеговине. 

Оваква одлука власти у Приштини уследила је свега дан пошто Косово није успело да добије потребан број гласова за пријем у Интерпол.

Пре данашњег повећања, косовска влада је 6. новембра повећала таксе на увоз робе из централне Србије на десет одсто.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво