AP: Srbija pokazuje snagu u vreme napetosti oko Kosova

Srbija je održala velike vojne vežbe povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, javlja AP, ocenjujući da to predstavlja pokazivanje snage u vreme rastućih napetosti oko Kosova.

Srpski zvaničnici su, navodi američka agencija AP, posebno zabrinuti zbog planova rukovodstva kosovskih Albanaca da svoje bezbednosne snage transformišu u regularnu vojsku.

Srbi su, kako se dodaje u izveštaju, upozorili da će preduzeti mere, koje nisu precizirali, kako bi sprečili taj korak i "zaštitili" srpsku manjinu na Kosovu. 

AP ocenjuje da su u poslednje vreme porasle napetosti u regionu, gde se Beograd i Priština međusobno optužuju za podrivanje napora za pomirenje, nakon rata 1999. koji je završen intervencijom NATO-a

U izveštaju se, takođe, tvrdi da Srbija u poslednje vreme, "uz podršku svog saveznika Rusije", sve više "vitla sabljom" oko Kosova, uključujući i podizanje borbene gotovosti svojih trupa nakon niza manjih incidenata. 

Intervencija srpske vojske na Kosovu pokrenula bi direktan okršaj sa trupama NATO-a koje su tamo stacionirane, konstatuje AP.

Agencija ukazuje da je u manervima pod nazivom "Vek pobednika", korišćena prava municija, da u njima učestvuje 8.000 vojnika, 100 tenkova i "iz Rusije nabavljeni" lovci "mig-29".

U izveštaju se navodi da predsednik Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao vojnim vežbama održanim u raznim delovima zemlje, kaže da će Srbija ojačati svoje ofanzivne snage novom opremom, uključujući helikoptere, 30 tenkova iz Rusije i dronove iz Kine, i prenosi se sledeća Vučićeva izjava: "Dramatično jačamo našu vojsku. Niko, osim možda Rumunije, ne može da se poredi sa nama". 

Na kraju teksta, AP primećuje da Srbiju često pogrešno optužuju da je izazvala Prvi svetski rat, pošto je, kako se navodi, "mladi srpski nacionalista" Gavrilo Princip, ubio austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, što je pokrenulo niz događaja koji su doveli do rata.

U četvorogodišnjem ratu Srbija je izgubila oko polovine svog muškog stanovništva, uključujući 130.000 vojnika u nizu bitaka protiv mnogo jačeg neprijatelja, podseća AP i dodaje da se srpski gubici, u poređenju sa brojem stanovnika i veličinom vojske, smatraju najtežim u Evropi.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 10. nov 2018, 16:57) - anonymous [neregistrovani]

Za odbranu Srbije

Gospodo iz AP...Srpska vojska vezba u Srbiji a gde vasa vezba i sa kojim ciljem?

(subota, 10. nov 2018, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

Realno

Jaka vojska mir u regionu.

(subota, 10. nov 2018, 16:19) - milan lala [neregistrovani]

1244

Interevencija Srpske vojske na KiM bila bi samo protiv naoruzanih albanski terorista koji prete da ce pod novim imenom " vojska kosove " zauzeti sever KiM naseljen Srbima . Vojska Srbije nema nikakve neprijateljske namere prema NATO na KiM . Sukoba bi bilo jedino ako bi NATO napao vojsku Srbije . No neka se ne zaboravlja da ovo nisu 90-te i da Srbija vise nije sama a ni slaba. Na KiM vazi rezolucija 1244 SB-OUN a po njoj tamo ne moze biti nikakve albanske vojske. Prema tome neka niko ne sumnjaju da se vojska Srbije zastiti Srbe na severu KiM po rezoluciji 1244 SB-OUN jer na to imamo pravo .

(subota, 10. nov 2018, 16:05) - anonymous [neregistrovani]

Da ih možda ne ugrožava

Vojna vežba Srbije? Nisu pisali da vojna vežba NATO snaga diže tenzije sa Rusijom, ali zato za Srbiju upravo to pišu.

(subota, 10. nov 2018, 15:56) - Djordje [neregistrovani]

Samo hrabro

Vise i cesce treba to da pokazuje, e sad sto se to nasim neprijateljima ne dopada to je njihov slobodan izbor.
Strepe oni jer znaju kolika zla nam nanose i danas. Tako i treba.
Zivela Srbija!!!