Guteres: Incidenti uprkos miru na Kosovu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorio je da je, uprkos miru koji je u protekla tri meseca vladao na Kosovu, zabeleženo nekoliko incidenata koji su proizvod međunacionalnih tenzija. Guteres je, takođe, pozdravio rešenost Beograda i Prištine da dijalogom dođu do normalizacije odnosa. Za prethodna tri meseca, na Kosovo su se vratile 53 osobe, od čega 29 Srba, navodi šef UN.

Šef Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozdravio je rešenost Beograda i Prištine da, kroz dijalog kojim posreduje Evropska unija, dođu do normalizacije odnosa, upozoravajući istovremeno da je u protekla tri mesaca zabeleženo nekoliko incidenata koji su rezultat međunacionalnih tenzija.

"Bezbednosna situacija na Kosovu, tokom perioda koji je obuhvaćen ovim izveštajem, ostala je mirna iako su međunacionalne tenzije u nekoliko navrata prerasle u incidente", naveo je generalni sekretar UN u redovnom tromesečnom izveštaju o stanju na Kosovu, koji će ambasadori Saveta bezbednosti razmotriti 14. novembra.

Stanje na Kosovu ponovo je uvršteno na dnevni red najmoćnijeg tela svetske organizacije posle šestomesečne pauze, koja je rezultat protivljenja SAD, Britanije i Francuske da se o tom pitanju raspravlja na svaka tri meseca, kakva je bila praksa u prethodnih 19 godina.

Poslednja sednica Saveta bezbednosti o Kosovu održana je 18. maja, kada se šest zapadnih članica tog tela založilo za promenu formata posvećenih Kosovu, čemu su se još jednom žestoko usprotivili Rusija, Kina i Srbija. SAD su, takođe, navele i da je budžet Unmika od 38 miliona dolara preteran.

Guteres je, u izveštaju u koji je internet portal RTS-a imao uvid, pozdravio rešenost Beograda i Prištine da dijalogom dođu do normalizacije odnosa i istovremeno pohvalio lidere na obe strane zbog privrženosti i odlučnosti koju su pokazali u procesu rešavanja otvorenih pitanja.

"Zabrinut sam zbog obnovljenih tenzija u vezi sa gradilištem u posebnim zaštićenim zonama", naveo je šef UN, komentarišući dešavanja oko manastira Visoki Dečani, upozoravajući na obaveze vezane za zaštitu verskog nasleđa.

Antonio Guteres je, još jednom, izrazio žaljenje zbog nedostatka interesa u procesu prikupljanja sredstava za fond namenjen Romima, Aškalijama i Egipćanima koji su na Kosovu bili žrtve trovanja olovom.

"Prilozi za ovaj fond bili bi opipljiv dokaz međunarodne podrške za ove osetljive zajednice i njihove hitne potrebe", napisao je Guteres.

Guteres je naveo i da su izjave srpskih i kosovskih lidera o razgraničenju izazvale brigu kod kosovskih Srba, kao i nesporazume između Beograda i lidera Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Te izjave su, takođe, izazvale reakcije u regionu i međunarodnoj zajednici, koje su varirale od poziva za preispitivanje svih mogućnosti koje bi mogle voditi ka rešenju, do izraza ozbiljne zabrinutosti vezanih za moguće posledice koje bi teritorijalne korekcije mogle imati po stabilnost u regionu, naveo je Guteres.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 07. nov 2018, 22:59) - Dile [neregistrovani]

Imaj petlju!

Kakav Generalni sekretar!
Nikako da stisne petlju i kaže ko pravi tenzije na KM. Kakvi međunacionalni sukobi, kakvi bakrači. Ne može srpski narod da živi kao sav normalan svet,žive u izolaciji, otimaju im imovinu, a generalni,, međunacionalne tenzije"

(sreda, 07. nov 2018, 22:43) - Matematicar [neregistrovani]

Brojke

Dragi nas Guterese, ako se vratilo na Kosovo 29 Srba za tri meseca, to znaci, ako se nastavi tako dobrim tempom, onih 200.000 proteranih vratice se za 1724 godine.