Dogovor Vučića i Stoltenberga – brzi kontakt u slučaju krize na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se dogovorio sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da u slučaju bilo kakve krizne situacije na KiM mogu brzo da stupe u kontakt, kako bi mogli da se spreče sukobi i teže posledice.

Aleksandar Vučić je rekao da je zamolio Jensa Stoltenberga da se ne smanjuje misija Kfora na KiM, jer je to jedina zaštita za srpski narod.

"Imao sam duge razgovore sa Stoltenbergom i razgovarali smo o svim vrstama saradnje Srbije i NATO-a. Ta saradnja je dobra i imamo dosta zajedničkih aktivnosti. Posebnu pažnju smo obratili pitanju KiM i na ulogu Kfora i bezbroj puta sam ga molio da ne smanjuje svoju misiju na KiM", rekao je Vučić ističući da Kfor ima efektinu ulogu u zaštiti Srba.

Navodi da su se dogovorili da u svakom trenutku kada postoje krizne situacije mogu da stupe u kontakt kako bi se izbegle teže posledice i zahvalio mu što je to prihvatio.

"Ako budemo imali potrebe u najkraćem roku, od nekoliko minuta stupićemo u kontakt i moći da rešavamo to odmah i pomognemo, kako bismo mogli da objasnimo šta je to što se dešava na terenu i pomognemo u zaštiti stanovništva. Malo mi je lakše jer ćemo moći da kažemo šta se dešava na terenu i pomognemo u zaštiti stanovništva", rekao je predsednik Srbije.

Vučić sa Stoltenbergom o Gazivodama

Vučić je rekao da je sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom razgovarao o nedavnoj situaciji na Gazivodama.

Dodao je da je Briselskim sporazumom iz 2013. godine u tački devet definisano kako se formira policija za sever Kosova i Metohije i da je regionalni komandant te policije Srbin.

Istakao je da tog dana niko iz regionalne policije nije znao da dolaze "ljudi sa dugim cevima, puškama i snajperima".

"Da li su znali Euleks i NATO – ne znam, ali regionalni komandant nije, kao što ni vlasti u Srbiji nisu znale za Tačijevu ideju da obiđe Gazivode", rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, postoji dogovor u Briselu o dva uslova za ulazak albanskih naoružanih trupa na sever Kosova – uz dozvolu NATO-a, i uz saglasnost srpske zajednice.

Kako kaže, ne zna da li su imali dozvolu NATO-a, ali srpsku zajednicu nisu pitali.

Vučić smatra da na KiM niko drugi osim Srba nije ugrožen i da ne postoji slučaj gde Srbi ugrožavaju Albance, dok je Srbima ugrožen povratak, kradu im stoku, tuku decu...

Zamolio je Kfor da čuva Srbe u skladu sa rezolucijom 1244.

Istakao je da je Stoltenberg jedan od retkih koje je te večeri, kada se dogodila situacija na Gazivodama mogao da dobije što je, ocenjuje, doprinelo smirivanju situacije.

Predsednik je rekao da je na tome zahvalan i izrazio uverenje da će na uspešan način sarađivati i u budućnosti.

"Mi ne doživljavamo KiM kao nezavisno. Zamolio sam Stoltenberga da uđe u naše cipele i da pogleda stvari iz srpskog ugla. Upoznao sam ga sa strahovima srpskog naroda. Važno je da uvek možemo da budemo u kontaktu kako bismo sačuvali mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je, komentarišući izbore u BiH, čestitao građanima na mirno sprovedenim izborima.

Stoltenberg: Odmah smo reagovali na vest o ROSU na Gazivodama

Generalni sekretar NATO-a izjavio je da je Kfor prošle subote, 29. septembra, kada su se specijalci ROSU pojavili na jezeru Gazivode, poslao ljude na teren, koji su izvestili da nisu videli da se tamo izvodi vojna operacija, niti da je iko uhapšen, ali je poručio i da je važno da se svi sudrže od provokativnih poteza i izjava.

"Kfor je na Kosovu i Metohiji da bi štitio sve zajednice koje tamo žive, naravno i Srbe. Kfor je pratio pažljivo i brižljivo situaciju od subote, poslali su ljude na teren, izvestili da nisu videli vojnu operaciju, niti da je iko hapšen", rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanja novinara u Mladenovcu.

Dodao je da je bio u kontaktu sa predsednikom Srbije, koji mu je izneo zabrinutost srpske strane, kao i da je razgovarao o tome i sa rukovodstvom u Prištini.

Istakao je da je važno da Kfor i dalje bude priustan na KiM, da bude u prilici da reaguje i štiti ljude ako bude potrebno, ali i da se istovremeno radi na smirivanju napetosti i na potrazi za političkim rešenjem.

Poručio je da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine.

"Pozivamo na suzdržanost i nastavićemo da radimo, da budemo prisutni na KiM u okviru našeg mandata UN. Svi treba da se suzdrže od provokatvnih dela i govora. Kfor će nastaviti da bude prisutan na KiM i da prati stanje i da štiti sve", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво