Skupština grada osudila ponašanje Veselinovića

Na sednici Skupštine grada Beograda usvojen je zaključak kojim se osuđuje govor mržnje odbornika Saveza za Srbiju i jednog od lidera SZS Željka Veselinovića, kojim je uvredio premijerku, jer se time narušava ugled i dostojanstvo gradskog parlamenta.

Zaključak je usvojen na predlog odborničke grupe SNS-a, a tokom diskusije, nakon izlaganja Dragana Đilasa, odbornici Saveza za Srbiju su napustili salu, ali će se, kako je Đilas rekao, vratiti i uključiti u raspravu po ostalim tačkama.

Šef odbornika SNS-a Aleksandar Mirković istakao je da Željko Veselinović nije dostojan da predstavlja bilo koga u gradskom parlamentu.

Mirković je još jednom pozvao Veselinovića da podnese ostavku, direktno sa govornice, jer mu u tom slučaju mandat prestaje momentalno.

Kako je rekao, Veselinović je i ranije vređao odbornice SNS-a, "nazivajući ih glupačama, polusvetom i ostalim pogrdnim terminima", a da je pre nekoliko dana otvoreno, javno pozvao na silovanje premijerke Ane Brnabić.

Kako je rekao, koliko Veselinović predstavlja vrednosti Saveza za Srbiju govori i "činjenica da se sinoć zahvalio kolegama iz Saveza što ga podržavaju".

Istakao je da će SNS, kao odgovorna stranka, kojoj su važni pre svega ljudi, pa onda politička pripadnost, uvek osuđivati slične stvari i boriti se protiv njih.

Šef odbornika SZS Dragan Đilas rekao je da je izjava Veselinovića neprimerena i uvredljiva i da je niko u Savezu ne podržava.

Dodao je da je ona napisana na privatnom Fejsbuk profilu, da je izbrisana nakon pola sata, "jer je Veselinović shvatio da je pogrešio i izvinio se".

"Ne želim da ga branim, posebno ne pred onima koji svaki dan šire mržnju prema svakome ko drugačije misli" rekao je Đilas i dodao da su više puta nazvani jadnicima, bednicima, lopovima, da su Savez protiv Srbije.

Kako je rekao, sve te uvrede na njihov račun "ostavljaju posledice, pa može da se desi da čovek u afektu reaguje neprimereno kao Željko Veselinović".

"Naša grupa u ovom rijalitiju neće učestvovati. Vi završite ono za šta ste dobili nalog, vratićemo se da raspravljamo po ostalim tačkama", rekao je Đilas.

Rade Veljanovski, šef odbornika PSG - Građanski blok 381, je naveo da je protiv govora mržnje, agresivnosti, silovanja.

"To je opšte poznato i naravno da i sada apsolutno osuđujem ono što je rekao Veselinović. To je neprihvatljivo, da se izrekne na bilo koji način, privatno ili javno i u bilo kojoj situaciji", istakao je Veljanovski.

Šef odborničke grupe Aleksandra Šapića Željko Ivanji je rekao da oni podržavaju zaključak kojim se osuđuje ponašanje Veselinovića zato što su, kako je dodao, odbornici te grupe odgovorni.

"Tu odgovornost očekujemo od svih. Očekujemo da se prestane sa takvim neprimerenim govorom da sada podvučemo liniju, krenemo napred i koristimo primeren politički govor", rekao je Ivanji.

Naveo je da smo navikli na uvrede u političkom govoru što nije dobro, jer se uvredom na uvredu ne dobija ništa.

U diskusiji, koja je trajala skoro tri sata, obratila se i odbornica SNS-a Aja Jung koja je rekla da joj je žao što je razlog njenog prvog obraćanja "toliko mračan i strašan".

"U ime kulture, politike, svih žena, molim vas da se ovo više ne ponovi i da najstrože osudimo ovakvo ponašanje", rekla je Aja Jung.

Sednica Skupštine grada Beograda počela je u oštrom tonu već prilikom utvrđivanja dnevnog reda, tokom kojeg su se čule osude na račun Željka Veselinovića zbog njegove izjave na račun premijerke Ane Brnabić, ali i kritike opozicije zbog prodaje PKB-a.

Zamenik šefa odborničke grupe SZS Nikola Jovanović rekao je da oni traže da se na sednici diskutuje o prodaji PKB-a, da bi se "govorilo o pljački koja se dogodila".

Ponovio je da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da je PKB veoma važan za Beograd, sa čim se, kaže, slaže, ali je upitao zašto je doneta odluka da se Grad odrekne vlasništva nad PKB-om.

Jovanović kaže da "odgovorno tvrdi da je SNS od 2014. godine sistematski uništavao poljoprivredni kombinat".

U diskusiju je uključio zamenik gradonačenika Goran Vesić, koji je ponovio da je danas u gradskom parlamentu glavno pitanje da li među odbornicima treba da sedi Veselinović koji poziva na silovanje premijerke Ane Brnabić.

Vesić je rekao da izlaganje odbornika SZS Nikole Jovanovića jasno govori da oni žele da skrenu pažnju sa te teme.

"Mi smo obezbedili da u PKB uđe respektabilan investitor koji će povećati proizvodnju, uvesti nove proizvode i obezbediti bolje plate radnicima. Oni su pripremali PKB za otimačinu i da ga dobiju tajkuni, to je bio njihov plan", istakao je Vesić. 

Na to je reagovao i Dragan Đilas, šef odbornika Saveza za Srbiju, koji je rekao da su reči koje su spominjale kolege iz SNS-a uvreda za sve koji sede u parlamentu. Đilas smatra da je besmisleno prodati PKB za 105 miliona evra.

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević konstatovao je da o PKB-u ne može da se raspravlja na sednici, jer Skupština grada nije nadležna.

Pavle Grbović iz Odborničke grupe PSG Građanski blok 381 predložio je da se o imenovanju direktora i v. d. direktora jednog broja gradskih preuduzeća razmatra u redovnom, a ne po skraćenom postupku.

Predsednik skupštine Nikodijević rekao je da je takva praska omogućena Poslovnikom već deset godina i da je sve urađeno u skladu sa propisima, kao i da mogućnost da se raspravlja o učinku direktora javnih preduzeća postoji u okviru tačke o dobiti javnih komunalnih preduzeća.

Predlog da se raspravlja o ponašanju Veselinovića je prihvaćen, ali ne i predlog da se diskutuje o prodaji PKB-a.

Odbornici Skupštine grada odlučili su i da će korišćenje plastičnih kesa biti zabranjeno u Beogradu od 1. januara 2020. godine.

Na sednici je usvojena i odluka o osnivanju javno komunalnog preduzeća "Beogradski metro i voz", koje će se baviti izgradnjom i obavljanjem prevoza putnika metroom i razvojem gradske železnice.

Pored toga, odbornici Skupštine grada Beograda prihvatili su sporazum za klimu i energiju koji predviđa da se napravi akcioni plan održivog energetskog i klimatskog razvoja.

Odbornička grupa PSG-a, od danas se zove PSG – Građanski blok 381, a grupa "Aleksandar Šapić – gradonačelnik" – "SPAS – Aleksandar Šapić".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво